2023. október 17., kedd

Megint egy mondat a zsarnokságból

Mostanában szaladtam bele a hírtévés Sajtóklub korábbi adásaiba, egy ideje ugyanis kerültem a cuccot. Van nekem elég bajom, nem kell még ezeken a sötét alakokon is bosszankodnom, pláne mert kávé helyett amúgy is egyre gyakrabban fogyasztok kormányhitű médiát, főleg reggelente. Elfogyott a kávém ugyanis.

A műsorban Gajdics nertárs is nagyokat tud menni az indulatból benyalás versenyszámában (pedig erős a mezőny), de kétségtelenül Bencsik András, a furcsa módon Demokratának nevezett lap főszerkesztője (főrészvényese, főhülyéje, főleg zavarodottja) a csúcs, az utolérhetetlenül szervilis, nekifutásból túlteljesítő.

Egy augusztusi adásban például azt mondta a felcsúti döbrögi valamelyik idei tusványoson (a Párt összes happeningjét köznevesítem így) elmondott, egyórás igehirdetéséről, hogy abban a főnök olyan dolgokat hordott össze, amik „hihetetlen stratégiai jelentőséggel bírnak, és ezek meg fogják termékenyíteni a fiatal generációnak a gondolkodását”. Hát igen, a pártvezér és kancellár nem csak egy hatalomtechnikai zseni, de látnok és próféta is egyben, nem is tudom hogy lehetek még életben, a világot úgy en bloc megváltó (megtermékenyítő?) bölcsessége nélkül, pedig tényleg nem fogyasztom napi szinten.
Bencsik már ezért az idézett mondatáért megérdemelné a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, ha nem kapta volna már meg, úgy öt évvel ezelőtt. A nyelve már akkoriban is régóta hosszú  volt, és jó helyekre dolgozta be magát vele. Felsőbb helyekre.

Amúgy látszik, hogy újságíró, mert az élőbeszéddel vannak problémái (a fiatal generációnak a gondolkodását), vagy egyszerűen csak toldalék- és határozott névelő-függő a bácsi. Persze így is szép karriert futott be, a pártállami Népszabadság pártélet rovatától, a felcsútista pártállami revolvermédiáig. Miközben - paradox módon - még amellett is lehet érvelni, hogy végső soron következetes maradt, de csak a maga módján persze. Két idézet, aztán szót se róla többet, egy ideig:

A Magyar-Szovjet Baráti Társaság eredményesen segítette az országaink javát szolgáló magyar-szovjet testvéri kapcsolatok és együttműködés ápolását, s a mozgalom tevékenyen vett részt a szocialista hazafiság és az internacionalizmus szellemének erősítésében.” (BA, 1986)

Igen, én is az oroszoknak drukkolok” (BA, 2023)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése