2023. október 28., szombat

A milyen orkán?

Háttértévéztem valami régebbi főzős-celebes izé ismétlését, amiben ugye egymáshoz mennek az alsópolcos, már nem annyira hírességek, aztán valaki főz. Főleg akihez mennek a többiek, de van hogy a fene tudja. Ám legalább büszkék (voltak) rá, hogy kurvára eltévednek a konyhában, egy fokhagymanyomót nem tudnak megkülönböztetni egy csavarhúzótól. (Pedig egyszerű: a csavarhúzó, avagy screwdriver az igazából a vodka-narancs, legalább is angol nyelvterületen. Vagyis kulináris cucc.)

Most meg valami nekem ismeretlen luvnya, valami szappanoperából ismerhető színésznő (ezért nem tudtam ki) paprikás krumplit akart előállítani, és vásárláskor megkérdezte a hentesnél, hogy ahhoz milyen kolbász (szakszerűen: kalbász) illik. Pedig viccesebb lett volna, ha bemegy a zöldségeshez, felmutat egy szál kalbászt, hogy na, akkor most ehhez milyen krumpli illik, he? Mire a zöldséges, hogy ez itt, ez nálam a krumpli...

Aztán főzött is a nyomorult, direkt szerencsétlenre véve a figurát, biztos anno a színművészetin is külön tanították, hogy kell nyomorultat játszani, akkor is, ha a konyhai bénázását nem  Victor Hugo írta meg. A „szétmállott a kolbászom“ egy nőtől mondjuk fura, de legalább tényleg nyomorult.

Egyébként az efféle reality cuccok, amik persze döntően nagyjából megírt forgatókönyvvel működnek (avagy scriped realityk), valahogy mindig arra mennek rá, hogy a kicsit már híres emberek is emberek, azaz nem tudják melyik a szárzeller és megvágják a kezüket hagymapucolás közben. Milyen meglepő! Várnám már, mikor lesz műsor a nagyjából hírességek egyéb esendőségeiről, hogy de Gengszter Zoltánnál kicsit szarfoltos a vécé, VV Akárki meg minden reggelét azzal kezdi, hogy a mosogatóba hány. Meg hogy hányszor.

Komolyan, ezeknél a műsoroknál még a közbeékelt reklámblokkok is jobbak, ott legalább nem akarják elhitetni velünk, hogy egy család olyan, egy háztartás úgy működik, mint amit mutatnak. (Ott arról van szó, hogy ilyen nincs is, de te törekedj rá, sok pénzért, ha egy mód van rá.)  De ezeknél a szánalomfaktor generálja a szekunder szégyent. Az meg a nézettséget, hogy csesznék meg!


p.s. Utólag megnéztem, a leháttér tévézett izé a Hal a torkán, vagy a Halott orkán című műsoros adás volt, régről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése