2023. október 18., szerda

Azt mond, amit csak tesz

A pártvezér és kancellár Kínába ment, nyilván sürgős  talákoznivalója volt a Kínai Kommunista Párt al-főkutyáival. Hisz legendás antikommunista ő, úgyhogy gondolom alaposan lemocskosfaszozta az ottani elvtársakat. Aztán tegnap találkozott VV Putyinnal is, aki a dolgok különös együttállása miatt, de tényleg nagyon véletlenül, szintén Pekingben volt épp akkor.

Vlagyimir Vlagyimirovics az elvtársias légkörű, kétoldalú találkozón örömének adott hangot, hogy még akad olyan európai vezető, akivel lehet tárgyalni. Ezekben a nehéz időkben ugyebár. Hogy a nehéz időket pont ő idézte elő, midőn a diktátorságból szintet lépve, háborús bűnös tömeggyilkossá is vált, arról persze szerényen hallgatott, elvégre nem kenyere a dicsekvés. A civil célpontok elleni rakétatámadás annál inkább. Az meg hogy egy európai vezetővel tárgyalt, csak részben igaz. Földrajzilag. Kulturálisan a felcsúti már egyre messzebb van Európától, vagy tán sosem volt ott igazán, mostanában meg, a türk tudatú népekről hadovál, jobbára postszovjet diktatúrák kapcsán.

Érdemit most sem tudott mondani a mi nagy, népi döbrögink, hisz megszavazta ugyan az összes, Oroszország elleni EU-s szankciót, de arra már nem futotta, hogy a háborút annak hívja, ami. Putyin jelenlétében, alázatos hűbéresként katonai műveletezett, plusz hálát rebegett, hogy ebben a bonyolult nemzetközi helyzetben, de kibaszott jól bizniszelünk még mindig a Gazprommal meg a Roszatommal. Elvégre ahogy azt a fiatal "demokraták" nyugdíjas tagozatának egyik nótafája is megfogalmazta egy kormányhitű tüntetésen:

444.hu

A felcsúti meg akkora nagy utcai harcos, hogy bátran kiáll Putyin mellé, és bátran nem hívja háborúnak a háborút. Nyilván a csillagok égről való lehazudásához is kell némi bátorság, ugyanakkor gerincesség az nem, még szerencse, hogy ez eleve nem is jellemző rá. 
Egyébként egyszer azt nyilatkozta, hogy ne arra figyeljünk, amit mond, hanem amit tesz (amiben implicite már benne van a beismerés, hogy gyakran nem mond igazat), de ez esetben mindegy merre nézünk, szolgalelkűen fogalmaz, szolgalelkűként viselkedik, bármekkora kakas is az itthoni, globálisan  nagyon kicsinek számító szemétdombján. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése