2023. október 7., szombat

Magasról tevés

Lassan de bizonytalanul, a napi gondok háttérbe szorítják a klímaváltozást - mondja a szakértő. A klímaváltozás meg előtérbe tolja a klímát, főleg azt ami akciós a teszkóban, bár sokat fogyaszt, de cserébe hangos. Ezzel párhuzamosan az infláció háttérbe szorítja a táplálkozást, a Manchesterbe távozó vízvezetékszerelő a személyes higiéniát, a poloskainvázió a szellőztetést, az otthoni pálinkafőzés a józanságot, az intravénás keménydrog a barátokat, a kormánypropaganda a józan észt, a bigottság az erkölcsi érzéket, az iskola a társadalmi mobilitást, a képmutató egyházak a hit megélését, az állam meg a polgárait, úgy en bloc.

Ilyen kibaszott bonyolult a világunk, hogy valami mindig háttérbe szorít valami mást, jobbára csak arra figyelünk, épp hol szorít a cipő (nem háttérbe, hanem a kislábujjunknál), és amíg az fáj, magasról teszünk például az államháztartásra, különös tekintettel a költségvetés módosított hiánycéljára. Arra extrém magasról teszünk.

A klímaváltozás meg a többségnek az, hogy eddig nem volt klímája otthon, de most már van, vagy volt eddig is, de ez most sokkal menőbb, 26G-s, esetleg K-s, ugyanebben a méretben, vagy miben. Amúgy is utánunk a vízözön (már ahol nem az elsivatagosodás), és ez a mondás már XV. Lajos francia Bourbon-házinak is bejött, pedig egyrészt nemigen ivott whiskyt (inkább konyakot) másfelől lélekben igazi szarházi volt, eme elhíresült mondatával viszont igaza lett. Hisz ő még jól elvolt Versailles-ban, híres szeretői, mint Madame de Pompadour és Madame du Barry társaságában, csak a fiát és utódát, XVI. Lajost végezték ki a későbbi forradalmárok 1793 januárjában, majdnem kilenc hónappal a nép által hűn utált neje előtt. (Aki amúgy Mária Terézia királynőnk lánya volt, de ennek nem sok köze van a vízözön utániságához.)

Szóval Tizenötödiknek még bejött az élet (még egy Dr. Who epizódban is szerepelt a Pompadour csajjal), ennek megfelelően őt sem érdekelte a klímaváltozás, pedig úgy a 14.-től a 19. századig zajlott az ún. „kis jégkorszak“, mint afféle hosszan elhúzódó hűvös időszak.
De hát ha valakinek rosszul meg a sora a mindennapokban, tojik a klímaváltozásra, ha viszont igen jól, akkor is, hisz az embernek vagy van nagyobb gondja is annál, vagy utána a vízözön. És egyébként is, kábé ötmilliárd év múlva vége a Napnak, ahogy ma ismerjük, és kitágulva majd jól elnyeli a közeli bolygókat, ezt is, szóval arra a kis időre minek tekerni itt mindenféle környezetvédelemmel? Jó, hát tartós tejet mondjuk még érdemes venni. 
Így megy ez.


p.s. Jut eszembe, az említett Dr. Who epizód címe: The Girl in the Fireplace, ha valaki belefut nézze meg, a legjobbak egyike.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése