2023. október 13., péntek

Я хочу быть трактористом

Azaz traktorista akarok lenni. Ez volt a sztenderd mondásom az általános iskolai oroszórákon, a mi leszel ha nagy leszel kérdésre. Jobbára azért, mert négy évig próbáltak nekem oroszt tanítani, de nyolcadikra sem tudtam három értelmes mondatot összefűzni. Mert az első orosztanárom egy kedves fiatal csaj volt, de pedagógusnak teljen béna, a következő egy gonosz rohadék banya, aki az iskolát afféle fegyelmező zászlóaljnak tekintette, főleg saját alig titkolt szadizmusának kiélése mentén, a harmadik meg egy nyugdíj előtt álló néni, aki már nem is igen emlékezett semmire, szerintem hazafelé is a személyiében kellett megnéznie a lakcímét. Szóval azóta sem olvasok eredetiben Dosztojevszkijt, vagy a kortársak közül Pelevint, de asszem ez már így is marad.

Viszont az egész oroszóra a traktoristaságról (se szép szó!) jutott eszembe. mert a minap a konyhaablakom alatt fűnyíró traktorok találkozója zajlott. (Oké, tudom ezek nem igazi traktorok, nem lehet velük például szántani, de úgy néznek ki kicsiben, mintha de.) Négy fűnyírós faszi parkolt le a ház előtti pad mellett, és önfeledten cigiztek, kurvaanyáztak, és tárgyalták ki az arra járó fiatal csajok seggét, épp akkora hangerővel, hogy azt az egész környék élvezhette. 

pinterest.com

Időnként bőgették kicsinyt a kvázi-traktorok motorját, mintha legalább is egy motoros találkozón lennének a Harley-Davidsonjaikkal, bár a gumiégetés és a sörsátor előtt verekedés elmaradt. Biztos, mert nem volt a közelben sörsátor, ez egy lépcsőház kibejárata és egy buszmegálló közötti pár méteren amúgy is ritka. De talán nem voltak színjózanok, ilyesmit még én sem feltételeznék róluk.

Ez utóbbi egyébként abból is látszott, hogy legalább másfél órát tartott a prosztóság-show, de mikor eltűntek végre, én meg pont levittem a szemetet, láttam hogy egy dolgot azért megbízhatóan nem csináltak meg. Füvet azt nem nyírtak.
Dehát nem lehet mindent egyszerre, tegnap megvolt a bemelegítés, ma talán rövidítenek a tévesen gyepnek hívott, vegyes gazon, már ahol még nem mosta le az eső a talaj fölső rétegét, ha már lejt a ház előtti terep.


p.s. És a témáról eszembe jutott egy régi hír, amit régen olvastam valami városi lapban, talán  Szombathelyen, hogy ellopták a frissen ültetett virágokat valamelyik parkból. Aztán kiderült, hogy á dehogy, csak a közmunkás-jellegű fűnyíróember egységesen végigment mindenhol, nem nézve, hogy az ott alatta most gyep vagy virágágyás. Még jó, hogy esetleges sörközi állapotában (de lehet hogy csak anarcho-punk lázadó hangulatában) a játszótéri homokozó felé nem kanyarodott, az komoly vérengzés lehetett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése