2023. október 15., vasárnap

A valóságtagadás köpönyege

Szili Katalin kiszámolta: Trianon óta nem volt ennyire egységes a nemzet - olvasom, és hát ez így most hogy? Egységes? Ez itt? Azt már csak óvatosan teszem hozzá: Nemzet? Kulturálisan szekértáborok vannak, hatalomtechnikailag (jobbára ezt hívják felénk - tévesen - politikának) egy szekértábor egyazászlóval, a világértelmezésben meg egymással alig érintkező, alternatív univerzumok, ahol ami az egyik „oldalnak“ fehér, az a másiknak büdös, ami a másiknak szimpatikus az az egyiknek sós. Nem oldalak vannak, ezért az idézőjel, mert minden buboréktábor saját szektája azt gondolja, hogy a ő a centrum, körülötte forog minimum a galaxisunk, és hozzá képest mindenki más írtandó szélsőség. 

Ez a lekerekítetten gonosz nézőpont amúgy a jelenlegi Ártunk és Ormányunktól, meg a vezérétől (és annak sötétszürke eminenciásaitól) származik, de adott helyzetben bármikor magáévá teszi tetszőleges ellenzéki bagázs is. Nincs itt libikóka, hogy egyszer az egyik pólus kerül helyzetbe, aztán a másik, itt mindenki egypólusú, így aztán nem versen, hanem háborúzik, nem megelőzni akarja a konkurenciát, hanem megsemmisíteni.

Szili néni ( akinek angolul igazán beszélő neve van) pedig hézagmentesen illeszkedik ebbe beteg logika által generált beteg rendszerbe. Ő mindig a centrumban állt, ha Kádár-rendszer volt, akkor a Magyar Szocialista Munkáspártban harcolt a proletárhatalomért, mikor jött Horn, később a Medgyessy-Gyurcsány, akkor szocdem technokrata lett, a modern nyugati, baloldali értékek hiteles képviselője, most meg, hogy a felcsúti döbrögi kirobbanthatatlannak tűnik a Karmelita Régnemkolostorból, felfedezte magában a kereszténydemokratát. 

A pártvezér és kancellárban meg nyilván rokon lélekre lelt, hisz mindketten rutinos köpönyegforgatók, akiknek nem elveik vannak (értékekről meg eleve szó se essék), hanem érdekeik, amikhez rugalmasan igazíthatják mindenkori szövegüket. Egyszer liberális, egyszer népi balos, egyszer meg fúdekeresztény nagyonkonzervatív mindkét díszpinty, csodálkozom is, hogy Kati néne miért csak a közelmúltban tért be a szektába, mint autentikus kereszténydemokrata. (Ami mifelénk viccesen hangzik, mert a kádéenpé nem is párt, csak egy fideszes fiókszervezet, egymagában mérhetetlenül csekély választói támogatottsággal, az meg csak hab a tortán, hogy pont annyira keresztények, mint amennyire demokraták. Nagyjából semennyire. Plusz Semjén. De Szilinek ez pont jó, egész eddigi pályafutás az elvek hiányát demonstrálja, szóval lehet, hogy tényleg hazatalált. A nagy büdös semmiben lebegő akarnokságba. A nihilbe, a mindenre magasról... tevésbe.

De a krónikus trianonozás, meg a sosemvolt nemzeti egységről delirálás azért ettől még meredek, gyakorlatilag csak akkor lehet igazságértéke, ha ha a magukat jobboldalnak definiáló neobolsevikok magukon kívül senkit nem tekintenek a nemzet részének. Ja, pont ezt csinálják, és igen, így már könnyű nemzeti egységet hazudni  a buborékjukon (lövészárkukon?) belülre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése