2023. október 5., csütörtök

Akut svédezés

Svédtorna, svédszekrény - svédasztal, svédgomba. Egyiknek sincs negatív felhangja, konnotációja vagy mije a magyarban, bizonyos dolgok egyszerűen csak svédek. Utálni esetleg  Greta Thunberget szokás a NER-szektában, és mindenki másnak is az Ikeát, ám én olyan boltot csak fényképen láttam, szóval nem tudom, de régebben a Praktiker lapra „szerelt“ bútoraival is el tudtam szúrni komplett napokat. (Már az elnevezésüket sem értem, mert kétségtelenül kap az ember egy kupac bútorlapot, de épp az a lényeg, hogy ezek egy kicsit sincsenek összeszerelve.)

Most viszont, mióta Ártunk és Ormányunk szívtaja Svédországot, mikor  a nemzetközi diplomácia und biztonságpolitika sértődött óvodásaként csakazértse ratifikálja a skandináv állam NATO tagságát. De hát megmondta a felcsúti döbrögi, hogy EU-s viszonylatban mi leszünk a tüske a köröm alatt, meg bot küllők között, ami - a képes beszédet félretéve - csak annyit jelent, hogy szemét gecik leszünk, mert rajtunk kívül mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter. De indokolatlan is ez a többes szám első személy, ez a bagázs ne dumáljon az én nevemben, ha a Dagadt arra hivatkozik, hogy „mi magyarok“ akkor én esetileg és kontextuálisan nem vagyok magyar, amúgy is az őseim fele szerb, a másik fele meg eloszlik mondjuk a német, szlovén, sőt görög etnikumok között.

Mint annak a momentumos képviselőnek, akinek ugyan  - amennyire ez tudható - magyarok a felmenői, de a faterja az speciel Svédországban született (oda menekültek a nagyszülők az 1956 utáni megtorlások elől), így ő is kettős állampolgár, miszerint a másik az ugye a svéd. Erre az Ő Hazájuk novákelődi minőségben hisztiző Novák Elődje hú de nagyon fel van háborodva, hogy micsoda dolog már svéd állampolgárnak lenni, miközben az állami médiában és a kormányzati kommunikációban épp a s védek az aktuális Brüsszel, zsidók, cigányok, elembétékúk, sőt ők a soros Soros - szóval valakik, akiket utálunk. A csávó meg hiába mondja, hogy de ő nyáron pont valami kormányhitű dzsemborin, talán a Tranziton említette családfája svéd vonatkozásait, a novákelődök hallása mindig szelektív, mert másokkal úgy agresszív bunkók, hogy közben lelkükben hópihék, akik ellenséget látnak minden bokor alatt, pláne ha valami gyanúsan ellenzéki érzelmű cserjésről van szó.

Itt az ellenségképzés már nem egyszerűen csak eltereli a figyelmet a felelős kormányzás hiányáról (asszem ez lett volna az eredeti funkciója), de lassan a felcsútista működés lényegévé válik, sőt vált. Az Ő Hazájuk (ugyebár itt sem használok indokolatlan többes szám első személyt) meg eleve őfelsége ellenzéke, egy kvázi-kormánypárt, amennyiben ők a kabinetben nincsenek benne, de ócska populizmusuk és lábszagú nacionalizmusuk annál inkább. Valójában versenyt futnak a felcsútistákkal, ki tud meredekebb széljobbos baromságokat kiabálni hangosan, a pillanat uralása végett.

És ennek a százméteres versenyordibálásnak most a svédek az alanyai (azt' fene tudja, lehet hogy karácsonyra a vegánok lesznek a Háttérhatalom zsoldosai, a mocskos növénygyilkosok), úgyhogy ha már zsidózni, legalábbis nagyon explicit módon, már nem mernek (pedig igényük az lenne rá), legalább teli szájjal svédezhetnek. Sose legyen nagyobb örömük az életben.

istockphoto.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése