2023. október 12., csütörtök

Taktikai tanácsok, fokhagymás szappannal

Még mindig nyomulnak a poloskának becézett polosok, ez van ha október közepe felé még indokolatlanul nyár van (árnyékban 26 fok, napon 32, per pillanat), így beleolvastam valami indexes mellékvágány életmód rovatába, ahol 7 tippet ígértek az antipolos fronton vívott csatákhoz. Nem győztek meg, persze lehet hogy csak nem értem a taktikákat, mondhatni nem fogja át a tudatom ezeket:

1. Koncentrálj a megelőzésre: Koncentrálok, mindig van itthon multivitamin, meg mindenféle vitaminos magnézium, és néha szedem a Béres-cseppet is, de nem használ, a rohadék poloskák így is a függönyön bandáznak. Szóval a megelőzéshez kicsit már késő, de legalább hetek óta nem voltam taknyos.

2. Zárj le minden rést: Ez nem megy, mert szellőztetni muszáj, pláne mivel szaglás hányában nem tudom mennyire állott a levegő, árad-é hagymaszag a konyhai szemetesből, az üres szardíniásdoboz mellől? A szellőztetés hiányát érzékszervileg nem veszem észre, de lelkileg erősen baszkurál, és mivel eleve egy kényszeres személyiség vagyok, kényszeresen és nagyívűen szellőztetek, csak akkor nem, ha tényleg kurva hideg van odakint. Illetve akkor csak egy kicsit, hirtelen felindulásból. (Mondjuk a déli oldalon két hatsávos főútvonal keresztezi egymást az erkélyem alatt, úgyhogy azt csak közvetlen vészhelyzet esetén (pl. jól meg kell bámulnom egy érdekesebb buszt) esetén nyitom ki, de a poloskák délről is meglehetős szervezettséggel támadnak.

3. Tartsd rendben a kertet: Ez viszont kipipálva. Egyrészt mert nincs kertem, a lakótelepen egyébként is ritka az ilyesmi, másrészt meg amíg néhai nagyszüleimnek volt (itt a város határában, egy kis faházzal) addig eleget tartottam rendben, miszerint nyírtam a füvet meg a sövényt, permeteztem és szedtem a meggyet, sőt még a veteményest is felástam késő ősszel, ha muszáj volt.

4. Vesd be a fokhagymát: Speciel fokhagymát kertészkedős koromban sem vetettem, se el- se be-, de most meg pláne nem. Ha van itthon fokhagyma azt inkább az egyik kedven olasz kajámnál vetem be, ez a penne all'arrabniata (nem arab, hanem mérges penne - és van még vagy háromféle írásmódja), ami fokhagyma nélkül mit sem ér. Plusz a fokhagyma jó még pirítósra, valamint a vámpírok és a vízóra-leolvasó távoltartására. Utóbbira csak rá kell lehelni.

5. Használj szappanos vizet: Szoktam mosakodni baszki, de poloskák ellen ez is csak annyit használ, mint a vitaminos megelőzés. Még placebo hatása sincs, a sima vízbe fojtáshoz meg nem kell szappan.

6. Vedd elő a porszívót: A múltkor is elővettem, de nem foglalkoztak vele, pláne nem kezdtek ijedt menekülésbe, pedig szép, metálkék porszívó, de le se szarják. Mondjuk ez pont nem baj. A teknőst ellenben érdekli, ő bármikor előjön a hangjára, viszont nem szeret poloskát uzsonnázni, szóval neki nem veszem hasznát. (Egyébként igen áramvonalas is a porszívóm, amit még mindig nem értek, hisz nem húzom olyan gyorsan a szőnyegen, hogy ez számítana.)

Alternatív megoldásként megfontolhatod, hogy egyszerűen felsöpörd vagy felporszívózd a poloskákat. Az utóbbi esetben a szakértők azt ajánlják, hogy a kellemetlen szagok minimalizálása érdekében HEPA-szűrős készüléket használj. Ha összegyűjtötted a bogarakat, a porzsákot ürítsd ki a szabadban (de így fennáll a veszélye, hogy a túlélők visszajutnak a lakásba).

7. Bízd a profikra: Egy frászt! Ennyi szórakozás nekem is kell, pénzem meg úgysincs rá.

Úgyhogy magam küzdök meg a rovarokkal, a saját technikámmal. Miszerint finoman elcsípem őket egy leharcoltabb törlőkendővel, és kivágom az ablakon. Amelyik szárnyaszegetten a mélybe hull, az így járt, amelyik viszont elrepül, azt majd másfél óra múlva csapja agyon valamelyik szomszéd, minden esetre már nem az én karmámat cseszi el.

1 megjegyzés: