2020. december 24., csütörtök

1864

1864 kétségtelenül érdekes időszak volt. Ebben az évben hozza létre Karl Marx és Friedrich Engels a Nemzetközi Munkás Egyesülést, más néven az I. Internacionálét Londonban, de még ennél is világtörténelmibb fordulópont, hogy megalakul a Pesti Sakk Kör.
Utóbbi sokkal forradalmibb, mint a határokon átnyúlni igyekvő munkásmozgalom, újszerűbb, mint a szintén ez évben, James Clerk Maxwell által publikált elmélet az elektromágnese tér természetéről, és emlékezetesebb, mint Alois Alzheimer születése, aki később felfedezett valami róla elnevezett betegséget, de már nem jut eszembe mit.

De ebben az évben jelent meg Jules Verne Utazás a Föld középpontja felé című regénye is, amiben a főhősök már annyira szégyellik magukat a második ipari forradalom miatt, hogy inkább a föld alá bújnak szégyenükbe, de ott se jobb. Sőt, a nemzetközi helyzet annyira rossz volt, hogy Madách Imre sem bírta tovább, és meghalt, szó szerint meghasadt a szívelégtelensége.
De azért voltak reménykeltő fejlemények is, Maxwell mellett más híres emberek is születtek 1864-ben. Nekem a legfontosabb Max Weber, a szociológia egyik alapítója, de az ő évjáratába tartozik Henri de Toulouse-Lautrec festő, Richard Strauss zeneszerző vagy Louis Lumiere az első két filmes egyike. (A tesója, Auguste két évvel korábban hagyta el a szülőcsatornát.)

Max Weber (1864-1920) - pinterest.com

És hogy miért pont 1864? Mert ez itt a blog 1864. bejegyzése, ami már nekem is soknak tűnik. De nem szeretek magamban beszélni, máshoz meg nemigen tudok, úgyhogy marad az írás, de legalább már nem olvasom magam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése