2020. december 8., kedd

Lennon, nem Lenin

Ma van épp negyven éve, hogy egy bekattant rajongó lelőtte John Lennont, aki épp negyven éves volt, szóval mára már nyolcvan lenne, és tényleg érdekes lenne látni, mit kezdett volna az elmúlt évtizedekkel. Meg mit kezdett volna a világ vele, mert neki tuti nem áll volna jól a "legendás popsztár" imidzse, amit mondjuk McCartney elvtárs magára húzott.

És ha úgy vesszük, a negyven év nem is olyan kevés, elvégre csatlakozhatott volna a 27-esek klubjához is, élt annyira durván a hatvanas években. A 27-esek klubja - ha valaki nem tudná - egy csomó olyan sztárból áll, akik épp 27 évesen haltak meg. Brian Jones, Janis Joplin, Jimmy Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain vagy Amy Winehouse mind ennek a klubnak a tagjai - és még nem is ők jártak a legrosszabbul. James Dean  a sportkocsijával például 24 évesen csavarta fel magát egy út menti fára, de Sid Vicious - avagy John Simon Ritchie - a Sex Pistols-ból még 22 sem volt, mikor túllőtte magát  heroinnal, pár hónappal az után, hogy valószínűleg megölte a barátnőjét. Na, ehhez a sztorihoz képest Lennon egy hosszú és decensen polgári életet lt, de persze csak ehhez képest.

Mert amúgy volt ő minden, avantgárd művész, a je-je-je kultúra bőrdzsekis tinibálványa, jólfésült popsztár, botrányhős és politikai aktivista ("Working Class Hero" - ha valakinek rémlik eme legképmutatóbb szerepe), író, költő és hivatásos provokátor, ami azért elég imponáló teljesítmény negyven év alatt, innen nézve lehet, hogy rövid élete volt, de jó sűrű. 

Emlékezetes (és az ominózus interjú után csak jó hosszú idővel botrányt kavaró) kijelentése volt, hogy ők, mármint a Beatles már híresebbek mint Jézus, ami pedig bizonyos korosztályokban már akár igaz is lehetett. Ráadásul nem azt mondta, hogy jobbak, vagy fontosabbak, mint Jézus, csak hogy ismertebbek, de hát ilyen ez a popszakma, Buddhának is sok rajongója van a nyugati világban, de lehet, hogy Lédi Gyagyának több. Mindenesetre Lennon volt a kultúrtörténet leghíresebben szemüveges ikonja (az a kerek szemüveg egy korabeli, legolcsóbb "SZTK-keret" volt, csak JL divatba hozta), viszont Che Guevara arcát sokkal több pólóra nyomták, mondjuk külsőségeiben jobban is hasonlított Jézusra, mint a Lennon, a Rolls-Royce-on járó entellektüel.

Többen is eljátszották őt aztán a filmvásznon meg a tévében (amikor e kettő még nem egyesült a streaming-szolgáltatók vizuális turkálóiban), személyes kedvencem Christopher Ecclestone a Lennon Naked című BBC-s tévéfilmben. Azt viszont, hogy miképp is festene ma, ha nem halálozik el lelövés által, azt megnézhetjük a Yesterday című Danny Boyle-filmben, a páratlan Robert Carlyle elővezetésében. (Ha  valakinek nincs meg a fazon, ő volt Begbie a pszichopata bűnöző a Trainspotting-ban, vagy a munkanélküli melós az Alul semmiben.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése