2020. december 5., szombat

Besurranó ünnepkör

Nem értem én ezt a mikulásolást, még mindig nem. Most akkor a mikulás az köznév vagy tulajdonnév, azaz egy szakmát jelöl, vagy egy személyt?  Állítólag személyt, volt valami püspök akit magyarul Miklósnak hívunk, de az kurva rég halott már, szóval most akkor minek becézgetjük? Illetve ha halott, akkor ugye szellem, ez mondjuk megmagyarázná, hogy tud ott lenni annyi helyen egyszerre, a szellemeknek ez biztos megy, múltkor is láttam róluk egy dokumentumfilmet, és tuti nem csak az én tévémben voltak benne.

De mi a viszonya a télapóval? Rokona, barátja, üzletfele, kollégája, vagy csak simán a skizoid énje másik oldala? De ha az utóbbi, akkor melyiktől kell félni, mert nyilván van egy gonoszabb, meg egy tűrhetőbb fele, de melyik melyik? Szerintem a Mikulás lesz Dr. Jekyll, és a Télapó Mr. Hyde, mert a télapóság sokkal ijesztőbb. Hiszen hatodikán (vagy ötödikén este), mikor még nincs teljesen szétcsapva, és csak mikulásol, nem mászik be a lakásomba, csak az ablakba csokizik (remélem, nem úgy), 24-ére viszont már veszi a bátorságot, és besurran a nappaliba, még jó hogy a készpénzt a hálószobában tartom, és nem mondom meg senkinek hogy bal alsó könyvespolcon, a Lóbelezés kezdőknek című kötet van húszezresekkel kibélelve. Ez tényleg titok, ezért sose találná meg, de így is elég komoly para, hogy valami idegen hippi mászkál a lakás másik felében. Miden esetre én hagyok kint neki egy üveg konyakot, hátha szereti, és a szomszéd padlóján alszik el tőle, amitől az reggel majd sikítófrászt kap, ha már a tavaszi lomtalanításkor az én ablakom alá dobta az erkélyét.

Azt meg már meg sem merem kérdezni, hogy kicsodája neki/nekik  Kiss Jézus, van-e köze az ismert arcfestve gitározó zenekarhoz, illetve féltestvére-e Bang-Bang? Vagy az is lehet, hogy a mikulás a faterja, ez esetben legalább tudjuk, hogy Kiss Miklósnak hívják, Ilyen néven mondjuk elég sokan futnak, van tanár, költő és designer is így címkézve, sőt egy fiatal csávó is, aki arról híres, hogy kövér a YouTube-on. Szerintem egyikük sem mikulás-kompatibilis, túl elfoglalt, túl nagyképű, túl kövér, mindegyik túlvalami, bár a fentebb hipotetizált skizofréniát bárkiből kinézem, beleértve a postást, a boltos csajt és a volt tanszékvezetőmet is. Egyedül a szomszédomról nem gondolom, hogy skizofrén, mert róla tudom.

Szóval a mikulás (vagy legyen tulajdonnév: Mikulás?), akár többen van, akár egyedül vannak, engem nyugodtan elkerülhetne. (Tényleg, a nyári mikulás télifagyit eszik?) Cukorbeteg vagyok, szóval nem kell csoki, a bakancsom a szekrényben, ott meg csak ne turkáljon, akkor sem, ha ma éjjel véletlenül jól alszom. de ha nem, akkor se megyek át éjjel a másik szobába (te jó ég, hát ott még egy konkrét karácsonyfa is van...). Fenének hiányzik, hogy az ember valami kínos tevékenység közben érjen tetten egy idegen fazont, aki azonban feltűnően hasonlít a rászakadt stressztől hirtelen megőszült Szájer Józsefre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése