2020. december 29., kedd

Az önkény mindennapi ügymenete

Vlagyimir Vlagyimirovics Diktátorov, a magának jó előre amnesztiát (népének meg amnéziát) adó orosz elnök-cárevics, láthatóan már  látszatra sem ad, nagyjából beleszarik a demokrácia minimális imitálásába is. Azt eddig is tudtuk, hogy az elmúlt évek-évtizedek politikai gyilkosságai, gyilkossági kísérletei mögött nem egyszer a Kreml, és konkrétan az ex-KGB-s cezaromán állt (Litvinyenko, Politkovszkaja, Szkripalék), aki visszahozta hatalomtechnikai eszköztárába a számára kényelmetlen - azaz hatalomkritikus, ellenzéki - szereplők eltüntetésének szovjet gyakorlatát. Amit ő persze jól ismer, hisz Honecker elvtárs alatt volt KGB-rezidens a szomorú emlékű NDK-ban, úgyhogy nem áll tőle távol, az akár külföldön elkövetett (lásd: Litvinyenko Londonban fogyasztott plutóniumos teája) merénylet, meg ugye a statuálás is fontos. A példáé, az otthoniaknak. (Tényleg, emlékszik még valaki Trockij elvtársra, és arra, hogy őt pl. Mexikóban csapták agyon egy jégcsákánnyal, a világforradalom nevében szovjet titkosszolgák?)
P. cárevics egy darabig jobbára megelégedett azzal, hogy az ellenségnek tekintett politikai ellenfeleket mindenféle átlátszó indokkal bebörtönöztesse, vagy tartós  letétbe helyezze, valami szibériai munkatáborba, de azért a jégcsákány modern analogonjai is előkerültek időnként.

A legutóbbi, elég nyilvánvaló eset persze Navalnij ellenzéki aktivistáé, őt a legendás szovjet idegméreggel, a novicsokkal próbálták eltenni láb alól. A sztori ismert, a pasas még időben kórházba került, ahonnan egy alapítvány mentett ki Németországba, ahol azóta nagyjából talpra állt. És most kapott egy „utolsó figyelmeztetést“ Moszkvából, hogy kedd, azaz ma reggelig húzzon vissza, különben egy hat évvel ezelőtti felfüggesztett ítéletét (valami lopási ügybe keverték bele, egy erősen koncepciósnak tűnő perben) letöltendőre módosítják. 
Szóval ha nem tér haza kurva gyorsan, akkor lecsukják (az jó kérdés, hogy de hogyan is, ha nem tér haza?), ha hazatér akkor viszont nem, csak meghívják egy teára, és majd nem értik, hol kapott ez a szerencsétlen sugárfertőzést? Biztos a németeknél - mondják majd - azok ilyenek, hisz ők találták fel Hitlert, a berlini falat meg az amerikaiaknak a kamu holdutazást, szóval mindenre képesek. A derék orosz hivatalnokok meg csak érvényt akarnak a szerezni a főnök akaratának a törvény betűjének, és kabátlopási ügy hiányában biztos kiszúrnának egy tilosban parkolást, vagy hogy hónapok óta nem vitte vissza a könyvtári könyveit. 

És az sem számít, hogy maga Navalnij buktatta le egyik merénylőjét, mikor magát kormányhivatalnoknak kiadva ötven percig beszélgetett vele telefonon, az ellene elcseszett akció részleteiről. Nálunk erre a annyit mondana a pártvezér és kancellár, hogy hazugság, valamint Soros, a Kremlben meg annyit szóltak, hogy hazugság, valamint szíjájé. Meg hogy kikérik maguknak. Navalnijt, akinek ha van esze nem meg haza, persze lehet hogy ez VV Putyinnak pont elég, legalább nem  indul a következő választáson, így csalni is egyszerűbb lesz.
És talán az ügyvédje sem, aki pedig szintén ezt tervezte eddig, de épp most töltött két felejthetetlen napot a rendőrségi fogdában, magánlaksértés gyanújával. Történt ugyanis, hogy a lebukott ügynök lakásához ment, hogy beszélje vele, és becsöngetett! A mocskos hazaáruló! És ezért aztán ment is érte a yard, amiből nyilvánvaló, hogy az ajtócsengő már a lakás része, azt idegen kézzel, engedély nélkül érinteni már magánlaksértés. (Micsoda távlatok, istenem: Én legközelebb kurvára fel fogom jelenteni a postás, ha nem pénzt hoz, hanem valami buzi ajánlott levelet - tör ki belőlem a mindannyiunkban ott lapuló, pici, nyilas segédházmester.)
Az egész ultimátum egy aljas és szándékosan átlátszó húzás a moszkvai vezetés részéről, P. Utyin autokrata foglalkozású bolsevik valójában a képébe röhög a világ demokratikusabb felének, hogy látjátok ti szánalmas senkik, én ezt is megtehetem! Hogy mit kompenzál a hatalmi mohósággal, tudja a fene. Lehet hogy a szerény testmagasságát, hogy kicsi a pöcse, vagy hogy túl korán kezdett el kopaszodni? Még jó hogy nem is érdekel.

Az ügyvédnő meg jobb ha vigyáz, ez a két nap csak az első figyelmeztetés volt, legközelebb egy levágott lófej mellett ébred, majd pedig a temetőben elüti egy gyorshajtó halottaskocsi, miközben épp virágot visz néhai megbízója sírjára. 

Ljubov Szobol itt még lófej-mentesen tüntet. (telex.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése