2020. december 9., szerda

Családi kisharácsony

Néha tényleg az az érzésem, hogy hogy van valahol egy alternatív valóság, ami momentán már nem nyugat, de még kisvasút jár át oda Felcsútról, ott él a pártvezér és kancellár szerető családja, és aggasztó súlyfölöslege meghitt társaságában. Ott pálinkából van a kerítés, disznóvágásból a kultúra és mindenki akkora kirakatkeresztény, hogy Isten nevét szinte kizárólag hiába veszik szájukra. A sport az definitíve foci, a rokon cége az off-shore, a magyar tenger az Adria, a közpénz elveszti jellegét, Soros saját kezűleg lökdös át terrorista hátterű migránsokat a határainkon, az EU meg a Negyedik Birodalom vagy az új Szovjetunió (nem tudom épp melyik, asszem ideológiailag nem vagyok elég képzett), ahol aztán durcásan hisztizve az asztalra szarni nem döbbenetes bunkóság, hanem a hazafias kiállás netovábbja.

Ilyennek persze csak nagy, drága és lehetőleg Dunára néző íróasztalok mögül, valamint böhöm nagy szolgálati autók ablakain át látszik a világ. Hisz ezekből a nézőpontokból nem tűnik fel a hajléktalan a kapualjban, nem látszik, hogy a néni csirkenyakat visz haza a szatyrában vasárnapi ebédnek, hogy a járda repedéseibe a járókelők lassan beledolgozzák a kutyaszart, hogy a középkorú egykori tanár megkönnyebbül az üres postaláda láttán, ma sem jött újabb sárga csekk.

A Párt miniszterelnöke (nem, nem az országé, ne áltassuk magunkat) mindebből csak annyit érzékel, hogy egyre nagyobb ostobaságokat kell mondania, egyre nagyobb hangerővel kell elfednie a saját inkompetenciáját, aminél már csak hűbéreseié nagyobb, hisz eleve nem mer magánál okosabbakat vagy tehetségeseket választani, azokból a végén vetélytársak is lehetnének, miközben neki csak szolgákra van szüksége. Mert érzi, hogy bár ügyes és rutinos hatalomtechnikusnak tartják, de az államférfi-státusztól messze van, mint véreshurka a vegánságtól, vagyis a maga részéről nem tette magasra a lécet. Sok képességes ember lehet ebben a nyomorult országban is, aki szebb, okosabb, műveltebb nála, miközben sokkal kevésbé szociopata, vagyis alkalmasabb lenne miniszterelnöknek. Sőt, ahogy elhatalmasodik rajta a hatalmi gőg és arrogancia, és rázárul saját kis világának buborékja, egyre több az ilyen lehetséges szereplő, akiket persze gondosan a körön kívülre rugdal ő vagy hűséges inkvizítorai (a rezsidisznó, a külgazdasági kakadu, a twitterügyi államtitkár és megannyi név a kaptárban), akik nem keresztények, nem konzervatívok és polgárnak is csak a szó burzsoá értelmében tekinthetők, miközben kulturálisan egyáltalán nem polgárok, nem citoyenek.

Felcsútról nézve az hazai populáció három alapvető részre osztható: van a Párt és csatolt részei, a Család, mint vérségi kapcsolat és üzleti/közbeszerzési modell (keresztapával, omertával, azaz a hallgatás törvényével, meg alkalomadtán lófejjel az ágyban, ahogy azt kell), meg vannak a prolik, akik az első kettőt finanszírozzák. És persze van némi politikai ellenzék is, de ők valahol a hibahatár környékén pont nem veszélyeztetik a hatalomtechnika olajazott működését. És egyébként is, ők nem a Haza részei, ők az ellenséges külföld előretolt hadoszlopai, egy darabka sértő hangsúllyak kiejtett Brüsszel, akik folyton áskálódnak a Párt és a Család ellen, ha rajtuk múlna, egy szerény, alig párszáz milliós tendert sem lehetne harácsolni a karácsonyfa alá. Pedig az unokáknak meg lett ígérve a rendes, repülni tudó helikopter-modell. 1:1-es méretarányban, hogy igazán jót játszhassanak vele,  a nemzeti pártszolgálati egyetemen már meg is hirdették a januári pótfelvételit helikopter-pilóta - újságíró-elhárító szakpárra.

Idén a járvány miatt jobbára elmarad a karácsony. Nekünk. A Belső Párt (a'la Orwell) és a Család számára persze nem (egy Bödőcs parafrázissal élve: nekik cifra, nekünk cefre), akkor sem ha nem hagyományos módon ünnepelnek. De hát ez van, komplett megyéket és gazdasági ágazatokat viszonylag nehéz betuszkolni a karácsonyfa alá.

Jó, azért ez is elég durva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése