2020. december 5., szombat

Huxit-tesztüzem

Azt böffentette elő magából a lázaárjánosi értelemben vett egykori kancelláriaminiszter, hogy jó lenne kiszorítani a külföldi kiskereskedelmi láncokat az országból. Ilyeneket, mint a Lidl, az Aldi, a Spar, meg gondolom a Tesco, bár azt lehet hogy nem említette, ha már elfelejtett utánanézni annak, valaki sógora unokanővérének nincs-e érdekeltsége a magyar leágazásában.
Ez első blikkre is akkora ostobaság, hogy a fal adja a másikat. Mert ugye:

- Ehhez minimum ki kellene lépni az EU-ból, ott ugyanis egyelőre még él a négy szabadság elve, azaz a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlása. És bár lázár jánost ez nem kell hogy érdekelje, azért ne csodálkozzon nagyon, ha furcsán átnedvesedik majd a nadrágszára miközben büszke hazafiassággal szembehugyozza a szelet. Miként azon sem csodálkozhat majd, ha ezért hangosan, és gúnyos hangsúlyokkal terhelten körberöhögik, bár mint minden fideszkádéenpés komisszár, ő sem mindig veszi észre, ha nem vele, hanem rajta röhögnek.
Persze lehet, hogy ezek a szétesett személyiségű, ám legalább szociopata új földesurak tényleg azt tervezik, hogy ki kellene lépni a francba, elvégre nekik már biztonságos Kajmán-szigeteki számlákon  a közbeszerzéseken (és azok "alkotmányos költségein") összekuporgatott vagyonkájuk, itthon is van az a hat-nyolc ingatlan, a gyerek már jó kis magániskolába jár Svejcba (Svájcbe?), nekik már nem hiányzik a mindenbe belepofázó Unió. 

- Bár pont lázár eme megnyilvánulásából nem nézek ki ilyen messzire tekintést, szerintem csak felszólalt valami közepesen érdektelen rendezvényen, és mint rendes szavazatmaximalizáló droid, azt mondta, amit szerinte  közönsége ott és akkor hallani akart. Ha a német kereskedelmi kamarába hívják legközelebb, akkor majd kiemeli, hangsúlyozza, aláhúzza és méltatja, hogy a külföldi kereskedelmi láncok milyen fontosak is a magyar lakosság ("zemberek") ellátásában, egyúttal milyen szép példái az uniós együtt működésnek. Valamint éljen a német-magyar megbonthatatlan barátság.
Neki ugyanis nem elvei vannak vagy legalább véleménye, hanem érdekei. Kizárólag érdekei, így amit mond, az csak a parasztvakítás - szarkeverés kommunikációs tengelyén helyezhető el.

- De jó, mondjuk, hogy akkor most bezárják az összes ilyen boltot. Maguk a tulajdonosok, hisz itt nincs diktatúra, a Párt csak annyit kér tőlük, hogy legyenek szívesek ezentúl hússzoros adót fizetni, múlt évtől visszamenőleg (hát istenem, a Párt és  Kormány nem tehet mást, így döntött a parlament múlt éjjel, ők meg alázatosan meghajolnak a törvényhozás akarata előtt), és akkor ezek a multik úgy gondolják hogy ezt ők inkább nem, és hazakullognak. Szigorúan üzleti alapon.
De tessék mondani, akkor ki a frász fog ennyi helyen ennyi boltot üzemeltetni ezentúl? Illetve pontosabb a kérdés ebben a formában: Tessék mondani, ki nézte ki magának a kiskereskedelem eme legnagyobb szeletét, ki szeretné jövő karácsonyra hazavinni az egész szektort? 

Olyat is szólt Félreállítottak Deeljönmégazénidőm János az ő szájával, hogy nagyjából önellátónak kellene lennünk élelmiszerből, ami szerinte reálisan annyit jelentene, hogy 80 százalékra kell emelni magyar termelésű, magyar feldolgozók által iparivá kalapált élelmiszer arányát, a boltokban is. Aha, nyilván senkinek nem fog hiányozni a gyümölcspultról a narancs vagy a banán, majd lesz jó magyar alma nyáron, kicsit ősszel, utána meg üveges befőttek tavaszig, pont mint gyerekkoromban. (Bár karácsony környékén még akkor is volt déligyümölcs.) Vagy mondjuk lesz banán, meg lesz paradicsom egész éven át, de ezzel ki is töltik majd a húsz százalékos kvótát, úgyhogy nem lesz olasz tészta, dán keksz, utóbbi persze nem is akkora baj, hisz nem lesz hozzá olcsó szlovák tej sem.

Ez az önellátás-mánia egy baromság, az EU-nak gazdaságilag pont az lenne a lényege, hogy ne kelljen a szűk és ingatag belső termelésre és keresletre alapozni mindent, hanem legyen egy nagy piac, ami sokkal kevésbé sérülékeny, és ahol működhet egy normális munkamegosztás.És aztán a minden országban meglévő egészséges protekcionizmus meg arra kell, hogy ennek a megkerülhetetlen hátrányit próbálja korrigálni.
Persze ha lázár szájával mostanában újra a felcsúti beszél, akkor lehet, hogy mégis valami Huxit-nak próbálnak megágyazni jó előre, de legalább is tesztelik a közvéleményt. Pedig simán elhúzhatnának a büdös francba is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése