2020. december 11., péntek

A robbanó curry esete az anyatigrissel

Ennek a 2010-es keltezésű, furcsa, groteszk és röhejes szellemjárós filmnek az a magyar címe, hogy Pusztuljon, aki nem nősül! Ezt mondjuk vehetném fenyegetésnek is, ha mondjuk holnapra beleírnák az Alapkotmánytörvénybe, de nem teszem. Inkább pusztuljon az aki ezt a magyar címet bírta adni az amúgy It's a Wonderful Afterlife címre hallgató darabnak.(Az ilyen 'fordítókat' le kéne pofozni six feet under, csak hogy stílben maradjak.)

A filmben egyébként nincs pofozás, itt a felnőtt lányával, valahol Nyugat-Londonban éldegélő indiai (származású) özvegyasszony egyből öl. Ha valaki felbontja az eljegyzését a lányával, vagy csak megjegyzi, hogy azért elég nagy a segge, vagy valami hasonló égbekiáltót követ el. Ráadásul anyuci, mint afféle konyhatündér, a gasztro-gyilkosságokra specializálódik. Az egyik áldozatot csapati-tésztával fojtja meg, a másiknak egy hústűvel szúrja át a nyakát (ami valóban szemétség, mert az illető vegetáriánus volt), a harmadiknak meg látványosan felrobban a komplett emésztőrendszere, annyi csilivel készíti neki a curryt.

A rendőrség nyomoz, az egyik rendőr lassan rámozdul Roopira, a mások által csúnyának mondott lányra, anyukához meg visszajárnak kísérteni az áldozatai, akik rendes hindukként persze nem értik, hogy a manóba nem reinkarnálódnak már végre, valami kevésbé csoffadt testbe. És akikről azért hamar kiderül, hogy még életükben jelentős csalók, hazudozók valamint öncélúan gonoszkodók voltak, úgyhogy joggal ragadnak a Köztes Létben, pontosabban egy londoni külvárosban, már ha van különbség a kettő között.

rottentomatoes.com

Elvileg lenne benne valami krimiszál is, de csak olyan Columbo-s módon, hiszen a néző az első perctől tudja ki a hunyó, és miért, úgyhogy a nyomozós szál az annyi, hogy a jóképű rendőr őrmester (akit a miheztartás végett azért Gülükének szólítanak) igyekszik fedezni a csajt bár eleinte még nem fizikailag.
A szellemek meg már tényleg szeretnének újjászületni, úgyhogy beszállnak a férjszerző akcióba, csak hogy az egész film átcsússzon valami nyúlós-nyálas romkomba, ehhez képest aztán különösen vicces, hogy egyes videomegosztókon a horror kategóriában szerepel. (Akkor nyilván a Casper is horror, ha már némi vicces kísértet is elég a műfaji beskatulyázáshoz.)

Pedig nem horror, inkább egy laza kis brit limonádé, szerencsére kellő mennyiségű fekete humorral körítve, így legalább nem teszi tönkre vele a péntek estéjét az ember. Van egy enyhe Bollywood-fílingje is, de szerencsére még bőven az egészségügyi határérték alatt.
És olyan, általam kedvelt színészek játszanak benne, mint Sanjeev Bhaskar (a szétmállot belű bigámista), Mark Addy (a tökön bökött zsaru) , Zoe Wanamaker (a reinkarnálódni akaró zsidó özvegy), na és persze Sally Hawkins, aki még démoninak is cuki.

Na ja, igazából a stáblista miatt kezdetem el nézni, mint valami olcsó filmrajongó. És arra biztos jó volt, hogy máris megkívántam egy nagy adag curryt, jó csípőset persze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése