2022. május 3., kedd

A kiegészítés módosításának gránitba vésése

Ó, olyan izgatott vagyok, mint karácsonykor, mikor a nyuszi tojja a szaloncukrot a májusfa alá. Mert most már biztos, nemsoká érkezik Hazánk Alapkotmánytörvényének Tizedik Módosítása. Hogy ne csak akkor lehessen vészhelyzetet kihirdetni, ha  a karmelita kolostorban elfogy languszta avokádó-ágyon, hanem akkor is, ha kitör egy  háború a szomszédban. Azt mondjuk nem értem, hogy miért kellett ezzel megvárni, míg kitör egy háború a szomszédban, azért az egykori Jugoszlávia polgárháború általi szétesése nem volt oly régen, bár nyilván van az mennyiségű kokain és hatalmi arrogancia, ami után a pártállami elitnek már csak hézagosan van meg a kilencvenes évek. (Lassan amúgy is ott tartunk, hogy a történelem a 2010-es fülkeforradalommal kezdődött, azaz előtte nem is volt semmi, csak halásztunk, vadásztunk és gyűjtögettünk, várva az evilági messiást, meg a gyorsabb internetet.)

Ez az alaptörvény az a tákolmány, ami a korábbi alkotmány helyébe lépett, mert az kérem egy "sztálinista" alkotmány volt. Éspedig azért, mert 1946-os dátum volt rajta, a rendszerváltáskor ugyanis pro forma  nem írtak újat, csak az addigit át. Ettől persze nem volt az már sztálinista, hisz a régi változatból egyetlen mondat maradt változatlan: "Magyarország fővárosa Budapest." Ez állítólag azóta is igaz, és hatályos. És ha húde sztálinista lett volna, akkor a kicsit sem tisztelt fideszkádéenpének miért nem tettszett a módosítását kezdeményeznie húsz éven át? Amiből négyben már kormányon is voltak. 

Ha meg pusztán a dátumozása volt a baj, akkor kár volt a gőzért. Az USA alkotmánya például 1787-es keltezésű, mégsem hívja senki "rabszolgatartó alkotmánynak", pedig akkoriban még bőven az volt, az újonnan függetlenedő egykori gyarmat. Egyébként a jenkik eddig 27-szer módosítottak alkotmányt (egy ideje például tiltja a rabszolgaságot), azaz átlagosan (bár nyilván hülyeség ezt átlagolni), 8,7 évente. De ha kivesszük a Bill of Rights című, 1791-ben csomagban átvitt tíz kiegészítést, akkor minden 13 és fél évre jut egy változtatás. Nálunk viszont egy tizenegy éves szöveghez érkezik a tizedik módosítás, ebből is látszik, hogy a miénk mennyivel fejlettebb demokrácia. Még úgy is, ha a tákolmányunk gránitba vésett, szóval biztos elég nehéz folyton alakítgatni. (A gránit az egy kő, ugye?)

Az egész "alkotmányozás" csak a politika show része, az volt eddig, az lesz most is, de azért van mögötte némi hátsó szándék is. Tudniillik, hogy tovább folytatódhasson a rendeleti kormányzás, amikor az ellenzéknek már minimális esélye sincs arra, hogy beleszólhasson a jogbarkácsolás kicsit sem magasztos, de direktben üzleti és hatalmi érdekek mentén zajló folyamatába.
Nem értem egyébként, mitől fél folyton Ártunk és Ormányunk, a kétharmados többség, meg a tévesen képviselőnek nevezett alakokból álló parlamenti szavazónyáj eleve teljhatalmat biztosít a felcsútinak, vészhelyzet nélkül is. Nem George Clooney (szül. Klúni György) ő, hogy Vészhelyzet kelljen a sikeréhez, bőven elég ahhoz a szokásos, uszítással kombinált sötét demagógia. Nekünk speciel ez az igazi vészhelyzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése