2022. május 19., csütörtök

Új világ, régi nóta

Nahát, van új kormányunk, mondjuk főleg régi arcokkal. Épp ideje, már hetek óra rágtam a körmöm, mert van remek ormánypártunk, de ormányunk eddig nem, én meg megtaknyosodtam, bár nem tudom hogy ez jön ide. Gondolom az ormányból.

A bulvársajtó is rárepült a miniszteri castingra, az egész kezdett olyan lenni, mint egy valóságsó, sejtetésekkel, gyanúsítgatásokkal, kremlinológiai , pontosabban karmelitológiai "elemzésekkel", de kurva unalmas egy műsor volt. Nyilván a kormányban egyetlen akarat van, a miniszterek leginkább csak bábok, arra valók hogy sajtótájékoztatókat tartsanak, a közeli vállalkozókat jól fizető állami megrendelésekkel lássák el, meg hogy általában visszaverjék a fényt.

Nem is igen jegyeztem meg, kik lettek tagjai a mostani kabinetnek, de az új hadügyvédelmi miniszter elképesztő pofátlansága azért átvitte az ingerküszöbömet. Először is közpénzből vettek neki egy repülőgépgyárat, aztán miniszter  lett belőle, és a minisztériuma (még az elődje idején) rendelt is tőle kiképzőgépeket. Képzelem milyen keményen be fog szólni majd a cég tulajdonosának, ha például nem szállítanak határidőre. De legalább nem lesz bonyolult összehozni egy találkozó, mert a általában egy helyen tartózkodnak, a beszóláshoz meg elég egy tükör. (Itt nem tudom nem Robert De Niro  ikonikus tükrös jelentére gondolni, a Taxisofőrből.)

De nekem a nap politikai híre, hogy megszűnik az Új Világ Néppárt. Ezt még 2020 szén gründolta Pálinkás József, a miniszterként csak egykori, de legalább akadémiai elnöknek is. És hát elég dicstelen vége egy közéleti karriernek, egy láthatatlan és jelentéktelen pártocskát feloszlatni. Tudja fene, ezek az arcok nem bírnak nyugdíjba menni, és mondjuk írni egy könyvet, vagy többet is, ha már professzorok meg akadémikusok. Vagy a kertészkedés is egy szép hobbi. De Pálinkás profnak is pártot kellett alapítania, aztán átélni a teljes politikai jelentéktelenséget. Ez annyira régi nóta már, a perifériára sodródó politikusok mindig pártot alakítanak, aminek jellemzően a tagsága kimerül a z elnökségben (választmányban, vagy ahogy hívják épp), akik viszont lelkesen reszelik a fingot, mikor az ország meg a nemzet sorskérdéseiről öblögetnek, hogy aztán eltűnjenek a balfenéken.
Nem tudom, milyen lett volna az új világ (őszintén szólva nem is igen érdekel), de az vicces, hogy csak egy nagyítóval látható közéleti klub, néppártnak hívta magát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése