2022. május 12., csütörtök

Nem állt fenn a hozzáértés veszélye

"Isten hozott, de én viszlek el,
 gondold meg, hogy miket teszel.
 Rendőrnek nevelt a jó anyám..."
(Prosectura)

Moldova Györgynek még 1977-ben jelent meg az Akit a mozdony füstje megcsapott című vasutas riportkönyve, és ha jól rémlik, abban olvastam először a "hülye, hülyébb, leghülyébb - rendőr, postás, vasutas" szlogent, persze egy önironikus vasutast idézve.

És ez most onnan jutott eszembe, hogy szembe jött a hír, miszerint két kamasz beperelte a rendőrséget, mert (még két évvel ezelőtt) 72 órán át tartották fogva őket, valami olyan bűncselekmény gyanújával, amit el sem követtek. Idáig ez nem lenne egy nagy történet, a csodálatos és szakmailag mindig a spiccen lévő zsandárok is hibázhatnak néha, hisz ahol fát vágnak, ott hullik a forgács, meg néha egy-egy hüvelykujj. E konkrét esetben azonban tudták (tudniuk kellett volna), hogy az utcai  rablással gyanúsítható alakok 30-50 közötti, nagydarab, borostás faszik voltak, ehhez képest vittek be bilincsben, vezetőszáron három cingár 15 éves srácot. Meg egy lányt, ő aztán tényleg középkorú férfinak nézhetett ki.

És utána még hónapokig nyomozták a nagy büdös semmit, majd a kellő mennyiségű aktatologatás és sumákolás után lezárták az ügyet, de elnézést azt pont nem kértek. Úgyhogy most azért perelnek a srácok, hogy legalább utólag, ha lennének oly szívesek, no meg az állam fizessen nekik sérelemdíjat, ha már az egyik erőszakszervezetében inkompetens barmok barmolnak el egyszerű dolgokat is.

Amúgy a rend őreinek összesen annyi érv volt, hogy hát akár ezek a tinik is lehettek volna, úgyhogy jogos volt a három nap a fogdában, mert fennállt az elrejtőzés meg a bizonyítás megnehezítésének lehetősége. Na ja, ha valaki ártatlan, az tényleg jelentősen megnehezíti, hogy rábizonyítsák azt, amihez semmi köze. Miként a rendőrnek levést is megnehezíti az elemi logikai képességek hiánya. Persze az is lehet, hogy teljesítménybérben dolgoznak, és a srácok lesittelése még kellett a havi előállítási/őrizetbevételi kvóta teljesítéséhez. Ma már az agyar államból bármit kinézek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése