2022. május 26., csütörtök

A tegnapi újság

Ha valaki tegnap nem olvasta volna a Telexet vagy az origót, akkor én most összefoglalom. Igazából kísérleti a technika, a lényeg az volt, hogy a címlap címeiből szép sorban kiragadtam egy.egy szót, vagy pár szavas fordulatot, és egymás mellé pakoltam. Minden szó stimmel, én csak mondatokká központoztam őket, hátha kijön belőlük valami kellemesen dadaista szabadvers, vagy hasonló. Nos a Telex az elég száraz és összefüggéstelen, az origo-s kollázs ellenben sokkal költőibb, mondjuk ennyit minimum el is vártam tőlük, ha már tartalmilag (és etikailag) akkora trágyadomb az egész.

Szóval akkor 2022.05.25. késő délután.

Telex címlap:
A királynő a rózsaszín Mercédeszből dolce vita, és összekülönbözött a honvédelmi iskolai lövöldözés. Tervezett tömeggyilkosság jön, nem támogatjuk hamarosan, reagált végre az önkormányzat, szakít a streamingszolgáltatókkal. Húsz év után furcsaságok sora övezi a Chelsea eladásából származó pénzt, elégedetlen volt a tajkártya, összecsaptak a szurkolók.
Bécsben még mindig kötelező tanárhiány miatt szűnik meg az Elle magazin új főszerkesztője. 
Izraeli erők nem osztották, a harmadik világháború sokkal menőbb, mint Val Kilmer, elhunyt este. 61-en meghaltak, Steven Tyler a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Minden fontos információ élesben, vajon melyik magyar terméskővel a régi a hangulat, az edző után szétcsapják Prágát. Felmondott a tanár, jelentkezését várja Észak-Korea, sok a kockázat, de még mindig nem ért véget a kormány. Megint emelkedtek a hitelkamatok elleni oltás, meztelenkedés és melegterápiára kényszerített ukrajnai háborúig. Szivarra gyújtott az idei karácsony, Bán Zsófia Szalamandra szivarszoba ruhát próbál.

Otto Dix: Prágai utca (1920)

origo címlap:
Válaszlépést jelentett be a baloldal, lerombolt épületek, a világ tíz leggazdagabb séfje, térképen mutatjuk! Délután kinevezték az egyik hazai nagybank ügyfelei, lélegzetelállítóan szexi eszméken veszekedtek, soha nem látott mélységben Ördög Nóra! 
Újra az NB1-ben Zelenszkij, többször megerőszakolta barátja, Trianon-évfordulón meztelen mellű rajongólányok, 2 felnőtt halottja negyvenöt éve hajléktalanként él. Megrendítő medvét láttak, régóta nagyon beteg, kihirdették a háborús Brüsszel szakítással próbálta megzsarolni. Újabb hazugsággal, jégesővel eldőlt, szigorúbb cigánygyűlölő szervezkedés üzent: egyre több a majomhimlős beteg Fegyverneknél. 
Meghalt egy másik férfivel, ijesztően stabil, apró tangában törlesztenek az oroszok, Szíjjártó Péter torkaszakadtából ordított az M0-son.  Drámai gyémántot találtak, az útellenőr megállt, brutális részletek az RTL Klub áram- és gázügyek intézésében. Óvodás fiú kegyetlen bosszúja, pompa és színes jelmezek, Tom Cruise a világ legkisebb kocsmájában. Most Hitlert éltette Brüsszel bejelentése, Gyurcsányék megüzenték: szakmailag fogtak el egy rablót, meglepetésvendég érkezett.
Kiugrott a nézőtérre Pécs, nyomoz a szlovák szegedi nyugdíjas, ki akarták végezni a terroristák. Jótékonyságra hív a Buckingham-palotába közel 300 ukrán menekült Cannes-ban, brutálisan támadtak meg egy ingyenes vetítéssorozatot.
Az orosz tűzerő úgy megverte feleségét, hivatalosan is saját házában, Mohácson eltűnt egy 14 éves, taxit rugdosott.

Vaszilij Kandinszkij: Sárga, piros, kék (1925)

Tényleg a második a jobb, az első túl száraz, de a zorigónak van egy olyan, a két világháború közti avantgárdra emlékeztető húzása, amit anno Hugo Ball vagy Tristan Tzara csak komolyabb mennyiségű abszint után tudott produkálni. Egy darabig, aztán már átállt az idegrendszerük, és ment a nélkül is, mint zorigósnak a pártpropaganda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése