2022. május 13., péntek

Iktatási ünnep

Mindenféle kormányközeli oldalakon jön szembe a hirdetés, hogy ünnepeljük együtt N. Katalin köztársasági elnöki beiktatását, holnap. Hát, ünnepeljen a fene. Egyrészt mert  mi a lótúrótól lenne ez ünnep, az érintetten és kedves családján kívül bárkinek is, másrészt meg úgy tűnik, már megint talált valami főhivatalnok egy kis lenyúlható közpénzt, hogy erre a bürokratikus aktusra is külön hirdetési kampányt kell felfűzni. Tessék mondani, vattacukor, zenebohóc és ugrálóvár is lesz, mer'az jó lenne a népnek, addig sem az élelmiszerárakra gondol.

Egy random orbánista pártkáder Főméltóságú Asszonnyá celebrálása amúgy nem igazán tűnik ünnepi, de még emlékezetes alkalomnak sem. Igazából magának a köztársasági elnöki pozíciónak sincs semmi értelme, mert lehetne ugyan ellensúly (ellenkönnyű, ha pontos akarok lenni, mert jogilag sincs sok lehetősége beleszólni a kormányzati döntésekbe), de ebben a rendszerben ez fel sem merül. Csakis megbízható, vissza nem pofázó jelölt jöhet szóba, aki vagy csak a Párt által lehet egyáltalán valaki (lásd Káder János tízévnyi bamba semmittevését), vagy olyan mértékig cím- és rangkórós, hogy egy ilyen szimbolikus, ám palotával, testőrséggel, kaviáros fogadásokkal, miazmással járó pozícióért bármely segget hajlandó kinyalni, amit csak elé tolnak. Mint a dicstelenül lebukó Pali 'bá, az örök karrierista bájgúnár. Mindkét esetben garantált, hogy az "elnök" tudni fogja hol a helye, ki a főnök, ki fingja a passzátszélbe a spanyol viaszt. És hogy ő csak egy végrehajtó, rosszabb esetben egy báb.

Novák nertársnő nyilván az első kategóriába tartozik, a Párt nélkül sosem hallottunk volna róla (mondjuk így is minek?), és csak a sütikészítős posztjait lájkolók ismernék. Nem veszítenénk ezzel semmit, bár szarabb hely nem lesz ez az ország attól, hogy ő mostantól a Sándor-palotából reprezentálja ezt a rémes rezsimet. Hogy egyre vacakabb ez a kis geopolitikai realitás körülöttünk, azt a főnökének köszönhetjük, Katalinunk nem oszt, nem szoroz, hisz nem lát, nem hall nem beszél majd, innentől sem. Meglepne, ha rácáfolna erre, nem mintha bánnám. De asszem, ha komolyan venné magát, a beiktatás után hamar kiiktatnák, mint rendszerhibát.

p.s. Jut eszembe, május tizennégy azért jelentős alkalom, Izrael állam kikiáltásának és a Varsói szerződés létrejöttének évfordulója, valamint holnap lesz Tim Roth, Cate Blanchett, Mark Zuckerberg és az öcsém születésnapja. De az első háromra nem írok rá. (Ez de randa egy kifejezés, ráírni v.kire, jajj...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése