2022. május 29., vasárnap

A szabadság ellensége

Schiffer A., ügyvéd foglalkozású ex-politikus még mindig azt hiszi magáról, hogy valamiféle közéleti-etikai zsinórmérték, aki bölcseket mond, miközben enyhe szánalommal nézi a hozzá képest semmilyen kis többieket. Pedig csak úgy kell ő nekünk, mint ablakos tótumfaktumnak a hanyatt esés. Főleg ha hülyeségeket beszél, és hát megmondóember üzemmódban főleg azt teszi, régóta már, sérelmünkre.

Most például azt vezette elő az Ő Hazájuk nevű protonáci párt főfarkának társaságában, hogy a netes tényellenőrző oldalak a szabadság legnagyobb ellenségei a világban. Nem azok, melyek direkt és érdekből ordas nagy hazugságokkal terítik be a nyilvánosságot, de még csak nem is azok a fél- vagy egész diktatúrák, melyek vezetői nem tanulságul olvassák Orwell 1984-ét, hanem kézikönyvként használják. Lehet, hogy Schiffer szerint ők is veszélyesek a szabadságra, nem látunk a fejébe, de mégis csak az a szöveg röppent ki fogai kerítésén, hogy a fact check a legnagyobb para.

Nem tudom, ügyvéd úr mit szed, de lehet hogy érdemes lenne változtatni a gyógyszerezésén, mielőtt még Ugandába utazik, hogy a pakisztáni választásokon Donald Trumpra szavazzon, tavaly októberben.
Mert az van, hogy ilyen épületes marhaságot normális ember magától nem mond, neki meg nyilván senki sem nyomott pisztolyt a halántékához. És a helyzet valójában nagyjából a következő:

- Az internetes világháló tele van mindentől elrugaszkodott baromságokkal, ezek egy része veszélyes (mert mondjuk a hatásukra egyes szekták tagjai egyszer csak megostromolják a Capitoliumot), más részük meg simán csak fáj, de mindenkinek alkotmányos joga szellemileg éjsötétnek lenni.
 - Az éjsötétekre hajtó tartalmakkal vitatkozni nem mindig érdemes, hisz eleve kívül állnak bármiféle racionális diskurzuson, de ha valaki mégis csak csatába ereszkedne velük, jó ha tényeket állíthat szembe az összeesküvés-elméletekkel. (Legfeljebb megkapja a szokásos ultima ratio-t: Annál rosszabb a tényeknek!)
- Így a tényellenőrző tartalmak legalább is nem feleslegesek, szerencsésebb esetben pedig még hasznosak is lehetnek. Ha meg nem, olyanok mint a hippokratészi eskü szerint az orvosok: legalább nem ártanak. (Szemben sok más kontenttel.)
- És azzal, hogy valakik rámutatnak a hazugságok és ferdítések hazugság voltára, még egy centiméternyit sem korlátozzák a hazudozók szólásszabadságát. Csak leteszik a maguk tényeit, melyeket egyáltalán nem kötelező figyelembe vennie senkinek. Ez egy opció, amivel nem muszáj élni.

Szóval innentől ne értem, hogy lehet ezt a fajta, alapvetően a tisztánlátás elősegítéséről szóló ténykedést nem egyszerűen a szabadság ellenségének, de a legnagyobb, nyilván sátáni léptékű ellenségének látni, és pláne láttatni. A fact check nem arról szól, amit Schiffer állít, hogy valami sötét alakok el akarják venni tőled, tőlem, bárkitől a gondolkodás jogát, hanem épp a gondolkodás (és az autonóm döntés) lehetőségét akarják segíteni. Aki ezt nem veszi észre, attól másvalakik már elvették az önálló gondolkodás képességét. Vagy leadta magától a szertárba, Schiffer esetében ez utóbbi a valószínűbb. Mondanám, hogy sajnos, de igazából mindegy, mint írtam már, politikusnak amúgy is vacak volt, jobb pillanataiban semmilyen.

De éljen a szólásszabadság, beszéljen nyugodtan hülyeségeket a pali, az úri közönség legfeljebb meg kiakad, mint a fentebb linkelt cikk kommentelői is. Hisz ők, meg a véleményeik is a nyilvánosság részei, akkor is ha nem értenek egyet Schiffer agymenésével. Szerencsére. 
(Egy komment explicit stílben összefoglalja a lényeget: "beavereater2: Lefordítom magyarra: a faszér' szolnak bele mások, hogy mi mit hazudozunk?" - 444.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése