2022. május 31., kedd

Gigantic

Pont ma 111 éve, Clint Eastwood és a Felcsútok Géniusza későbbi születésnapján bocsátották vízre a Titanicot! Akkor még nem sejtették, hogy James Cameron később egy hosszú és unalmas filmet forgat belőle, nagyon drágán. Ha tudták volna, biztos elsüllyesztik az egészet még a belfasti öbölben, mindenkinek jobb lett volna úgy. Kevesebb halott, hatékony újrahasznosítás, plusz nekem sem kellett volna kétszer is végigülni a moziban azt a több mint három órát, amit már '97-ben is csak Erika odarángatásának hatására.

A film tehát szar, a hajó ha jó is volt, nem volt ideje kiderülnie, mert jött a világ legnagyobb pohár whiskyéhez tervezett jégcsap, és lecsapott. A hajónak meg nem volt elég mentőcsónakja, hisz az volt a narratíva, hogy elsüllyeszthetetlen, amivel végül is nem tévedtek olyan nagyot. Hiszen 1912 április 14. óta, azaz most már több mint 110 éve elsüllyeszthetetlen, speciel azért, mert azóta el van süllyedve. A tengerfenéknél mélyebbre meg csak pszichoanalízisben lehet menni, de úgy is csak fejben, szóval nagy, úszó vasaknál az eleve nem működik.

Egyébként ha még 111 éve süllyesztik el, olcsóbban megúszták volna a hajóstársaságék, mert csak  a vízen úszva pakolták be a sok drága díszletet a Dikaprióéknak, a sok aranyozott márvány hatású kandallópárkányt, meg kitekert kakaóscsiga alakú lépcsőkorlátot. De ezeknek muszáj volt mindenféle jéghegyek közt hencegniük, hogy biztosan címlapot érjen a kábé ezerötszáz halott, meg a fele annyi túlélő. és akkor még nem is látták előre Hollywood pár évvel később kezdődő felfutását. Pedig ha, lehet hogy még több harmadosztályú utast folytatnak vízbe, elvégre több halott az komolyabb filmjogokat jelen, pláne 85 évvel később.

A tragédia mára már a történelem része (az utolsó túlélő, aki a jéghegy idején 2 hónapos volt, 2009-ben hal meg), hisz mikor megtörtént, még az első világháborút sem találták föl, az áldozatokkal kapcsolatban meg nagyjából annyi az empátiánk, mint mondjuk a hastingsi csatában (1066) elesettekkel.
De giccs, az megmarad nekünk.

lamontagneart.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése