2022. május 12., csütörtök

Népszerű témásítás

Mindig is mondtam, bár gondolta a fene, hogy a népnek ideológiailag elég képzetnek kell lennie, mert különben nem nyeli be a mindenre is felkent hatalom, harcosan  lelkesítő propagandáját. Az ideológiai nevelés pedig a kultúránál kezdődik elvtársak, a kúltúrált emberanyag kitermelésének viszont elengedhetetlen lépcsője a népszerű popkultúra becsatornázása, a hatalomtechnikai manőverekbe. Vagy alájuk.

Így aztán Vlagyimir Vlagyimirovics és az ő fasiszta rezsimje rádobott 100 millió rubelt egy, a jelenlegi háborút népszerűsítő koncertsorozatra. Amit nem mellesleg egy „Társadalomkutató Szakértői Intézetet (EISI) „ nevű kamu szervezet szervezett meg, első állami megbízásaként.
Nálunk ennyiből a tervezett Petőfi-film kábé 11,3%-a jönne ki. Ebből is látszik, hogy a szovjet hagyományőrző jellegű oroszok mennyivel előttünk járnak. Ők értik, hogy milyen fontos a totálisan kontrollált állami média agyrémeik terjesztésében, de szemben a puhapöcsű magyar kormánnyal, nem tűrik mellette a független sajtót, úgyhogy nyugodtan közölhetik, diktátoruk népszerűsége immár 80% feletti! És még az is lehet, hogy valakik, (nem a fent említett intézet, ők koncerteket szerveztek épp) tényleg ezt mérték, hisz olvastuk Orwelltől az 1984-et, ahol Winston Smith a végére már szerette Nagy Testvért. Mondjuk sok más esélye addigra már nem volt, a kognitív disszonancia redukciójára.

De az azért szép, hogy 'társadalomkutató szakértők' régi vágású népművelőset játszanak a háborús propagandában. Biztos valami barterüzlet lehet mögötte, azaz valahol zenei producerek és vidéki művházigazgatók politikai közvélemény-kutatást hegesztenek épp, egy sok ezer fős, rétegzett, valószínűségi mintán. Sugalmazó, mondhatni elvárt válaszokkal ugyan, de így legalább igen megbízható lesz a kutatásuk, ha érvényes nem is. Ők persze nem szakértők, de a változatosság gyönyörködtet, a szakértelem meg köztudottan bolsevista trükk. (Oké, egy bizonyos nézőpontból épp a putyinisták a bolsevikok, elvégre a szó jelentése annyi, hogy 'többség', meg nyakig ülnek a sztálini nosztalgiában, de ha kell, másfél másodperc alatt tagadják ezt le, és lesznek a szavak szintjén monarchista, pravoszláv ókonzervatívok.)

Amúgy lehetne egy csomó más dolgot is koncertekkel, táncházakkal, lókolbász-fesztiválokkal vagy versmondó-versenyekkel népszerűsíteni. Például a mélyszegénységet, a funkcionális analfabetizmust, a hatalmi önkényt, az irritábilis bélszindrómát,   a kizsákmányolást, a környezetszennyezést vagy a sötét ostobasággal kombinált arroganciát. Mindegyik van annyira vonzó, ugyanakkor további népszerűsítésre szolgáló téma, mint  a szomszéd ország lerohanása, egy véres háború keretében. Esetleg fel lehetne venni (a háború altémájaként) erre a listára a csoportos nemi erőszakot és a földönfutóvá tételt, mint fontos, de messze alulértékelt társas aktivitásokat, melyek értékeinek elismeréséért igen is küzdeni kell! 
Mindhalálig, vagy legalább a zártosztályig, attól függ melyik lesz előbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése