2022. május 24., kedd

Halottálló nézőpont

A nap címe az origó perifériáján:

Kiderült, miért került kórházba Berki Krisztián halottlátója

A halottlátó amúgy egy falunapon lett rosszul, elképzelem a műsort: gulyásfőzőverseny, Bunyós Pityu, Kató a halottlátó, tombola! Egyébként saját maga szerint ebédosztásban volt érdekelt, szakmailag nem involválta magát. És amúgy egy enyhébb sztrókot kapott, amiért őszinte sajnálatom.

De mi a lótüdő az, hogy halottlátó? Ráadásul B. Krisztiáné? Ő ugyebár halott, neki nincs szüksége a szolgáltatásaira, ha van túlvilág, lát elég halottat magától is, ha van ott tükör, akkor is ha egyedül van, ha meg nincs (mármint túlvilág, nem tükör), akkor őt sem lehet már látni. Legalább is a családi fotókon, bulvárlapok címoldalán és bírósági tudósításokon kívül. Ja, és a fészbukon, az isnta-fészbukon meg a twitter-fészbukon. Jobban belegondolva elég sok helyen lehet még látni, de ez megint csak indokolatlanná tesz egy „halottlátót“.

Egyébként rájöttem, én is halottlátó vagyok. Sétáltam egy ebéd utánit a közeli parkban, és láttam egy csomó halottat. Hisz hosszú távon mindannyian halottak vagyunk, de ha tralfamadori nézőpontból szemléljük a világot, már most is. 
A Tralfamador egy Kurt Vonnegut által kitalált bolygó, melynek gépesített lakói nem lineárisan érzékelik az időt, hanem az egészet egyben. Egyszerre látnak minden pillanatot, így például nem kell szomorkodniuk ha valaki meghal, hisz ez annyit jelent csupán, hogy adott pillanatban hallottak. Egy csomó más pillanatban viszont épek és egészségesek, így szomorkodás helyett csak azokra kell figyelni. (vö. Vonnegut: A Titán szirénjei vagy Az ötös számú vágóhíd)

egy tralfamadori
(blueberrylanebooks.com)

Azaz, mivel mi reménytelenül egy irányba tartónak érzékeljük az időt, mindannyian halottlátók vagyunk, hisz bárki, aki szembe jön az utcán, az adott pillanatban biztosan él, de előbb-utóbb biztosan nagyon halott lesz, és már sosem fogjuk tudni másnak látni. Kivéve, ha van túlvilág és/vagy kreatívan álmodunk.
Ami pedig a kiinduló címet illeti: tralfamadori szemszögből az origó egy tök jó portál, csak az archív cikkeiket kell olvasni a mostani mocsok helyett.

p.s. Egyes elméletek szerint a Tralfamador, az angol eredetiben Tralfamadore, egy anagramma, azaz megkutyulva az jön ki: „or fatal dream“. Mondjuk semmi értelme, de hát minek van?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése