2022. május 20., péntek

A szórakoztató ökörség elviselhető súlytalansága

Nicolas Cage nem a kedvenc színészem, szerintem elég kevés embernek, bár  mintám nyilván nem reprezentatív. De ez itt, mármint A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya pont a századik filmje, úgyhogy ezért érdemes megnézni. Mert igazából ő is tisztában van azzal, hogy játszott igazán nagy filmekben is, meg egy rakás szarban. És mivel itt saját magát alakítja, a kiégett, elvált adósságban úszó filmsztárt, akit még a lánya sem bír igazán, kutyáról meg nem tudunk.

Mindig várja a nagy visszatérést, azt a kurva nagy durranást, ami majd újra felteszi őt  térképre, de az csak nem akar jönni. Hiába jár a producerek nyakára, valahogy sosem ő kell Hollywoodnak. 
És akkor jön egy ajánlat, valami spanyol milliárdosnál kellene jópofizni Mallorcán, egymillió dolláros gázsiért. És hát nem teheti meg, hogy ne fogadja el, bár az ürge valószínűleg,  gengszter, (vagy talán, vagy tudja fene), Pedro Pascal meg egy az egyben úgy néz ki mint egy sztereotip dél-amerikai kokainbáró. A villája is olyan, meg a sítlusa, úgyhogy Cage mellett rászáll a Szíjájé is, valami emberrablási ügy okán.

port.hu

És innentől tényleg felhőtlenül lehet szórakozni, a gengszter-alakú ugyanis a színész nagy rajongója, úgyhogy Cage szemszögéből végül is nem olyan rossz a buli. 

Ez egy kémes-akciós, titkosügynökös-üldözős vígjáték, ami még csak műfaji film sem akar lenni szerencsére. Nem veszi túl komolyan magát, de kellően önreflexív és önironikus, itt szinte minden a legócskább popkulturális toposzokból épül fel, csak hogy a főszereplők magukon is röhögjenek egy lendületeset. Cage meg lubickol ebben, (de Pascal is) Elvégre egy századik filmnél kijár neki, hogy saját magára, meg a felemás karrierjére is gúnyos mosollyal tekintsen.

Vicces a milliárdos, aki azt hiszi, hogy Sztanyiszlavszkij is az életére törő tábornok embere, vicces a jenki filmsztár, aki a tengerparton piálva már csak a végítélet eljöveteléről értekezik, és nem érdekli, hogy régen micsoda filmekben játszott, meg vicces ahogy egy Nicolas Cage-filmben Nicolas Cage filmekről beszélgetnek. Aztán kiderül, hogy a spanyol lehethogy-szervezett-bűnöző igazi kedvence a Paddington 2, Cage ettől kiborul, és ez is vicces.
Ja, és a szövegek rém trágárak, de itt ennek is megvan a stílusértéke.

hu.ing.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése