2022. május 7., szombat

Imitált másolatok

Hülye amerikaiak akartak Miamiba' is valami monacói hangulatot, mert az olyan menő, hogy köröznek a forma egyes autók, hajtűkanyar, alagút, kikötő (az előző évszázadban egyszer még én is nyaraltam arra, de már nem emlékszem menyi volt a köridőm gyalog), közben meg kaszinó, jachtok, luxusvillák, pálmafák, vendégmunkások, adóoptimalizálók szerte Európából, egyszóval maga a jólét, színes képeslapon.

És ha már a hétvégén jön az első nagydíj Floridában, no meg tengerpartjuk is van pálmafákkal, a lakosság jó nagy része neolatin anyanyelvű (jó, nem olasz und francia, de a spanyol is megteszi), az éghajlat számottevő, úgyhogy gondolták, egy nyavalyás jachtkikötőt ők is összedobnak a pálya mellé. Csak az atmoszféra végett. De a pálya mellett pont nincs víz, úgyhogy egy parkolóba parkoltak le igazi hajókat, imitált vízre, hogy jól nézzen ki a közvetítésekben. Nos, ez nem jött be, a "kikötő" látványa kicsit sem menő, inkább a szánalmas-röhejes tengelyen helyezhető el:


Ebben a projektben az az igazán vicces, hogy nem egyszerűen lemásolja az eredetit, hanem csak imitálja, hogy lemásolja. Mert ha csinálnak egy igazi kikötőt, csillió plusz dollárért nyilván, akkor az lenne a másolat. Ez meg egy díszlet, a fene tudja kiknek.

Mondjuk nem kell nagyon meglepődni ezen, a jenkik találták fel Hollywoodot, ahol komplett városrészeket építettek fel furnérlemezből és tapétaragasztóból, náluk van Disneyland meg Las Vegas, tele híres épületek kereskedelmi célú 'másolataival', sőt mintha a nyelvük is hasonlítana arra, amit a britek beszélnek, bár erre nem vennék mérget. (Aha, nincs is pénzem méregre.)

Én viszont a helyükben nem állnék meg a parkoló jachtoknál, lehetne egy díszlet-kaszinó is (ha már Monaco a példa), ami előtt gyűrött szmokingos, borostás statiszták üldögélnének a született vesztesek megtört tekintetével, és az arra járó szurkolókat öngyilkos gondolatokkal nyomasztanák. Sőt, lehetne díszlet-hajtűkanyar is. Amerre természetesen nem menne a pálya (mit pálya, palikul aszfaltcsík!), azért díszlet, de érdekes színt vinne a versenybe, hogy a sokadik körben hányan próbálnának ráfordulni, már csak rutinból is. A közönség meg remekül szórakozna ezen, miközben szójaburgert falna alkoholmentes sörrel,hogy teljes legyen az imitáció-élmény.

Egyébként az imitálásban kétségtelenül a kínaiak a legerősebbek, és itt nem csak Adios márkájú edzőcipőre, vagy távolról Mercedesnek látszó, kiejthetetlen nevű autókra kell gondolni, hanem épületekre is. Ez valami sajátos, és kissé bizarr hobbi részükről, de legalább a Kommunista Párt vezetése nyugodt lehet, ha a dolgozó nép nagyon turistáskodni akar, el lehet küldeni a szomszéd kantonba, elvégre ott is van Eiffel-torony, vagy Tower Bridge.

tudnivalok.eu

Mint látható, a kínai változat határozottan plus size az eredetihez képest, de hát Kína egy nagy ország, sok mikrocsipet gyárt, ami nyilván elég frusztráló, úgyhogy az építkezéseknél belehúznak, kompenzációképpen.
És  akkor a bonus track:

tudnivalok.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése