2022. május 9., hétfő

A Nagy Hontámadó Háború napja

Belenéztem valami hírtévén a Nagy Szovjet Győzelem napjának katonai vonulásába, mikor a kissé nyűgösnek tűnő statiszták Vörös Hadseregnek öltözve dübörögtek keresztül a Vörös téren. Vagy vörös statiszták nyűgtek keresztül a Hadsereg téren. "Történelmi" jelmezekben persze, like this:

24.hu

Hát, én se bírnám túlzottan, ha ilyen szerelésbe kellene menetelnem, mint a Kamu Honvéd és a Bumm-Bumm Girls frontembere, azt imitálva, hogy épp befostam az ellenséges zárótűztől, de szerencsére elég szoros a csizma, így alul nem csorog ki az anyag a nadrágszárból. Jó, hát a kutyát kicsit zavarja a szag, de hát katonai kutya, ez is hozzátartozik a kiképzéséhez.

Viszont azt a zászlót nem értem. Odáig oké, hogy történelmi jelmezhez történelmi zászló, de a németek sem szoktak háborús emléknapokon Waffen-SS egyenruhában vonulni, horogkeresztes zászlókkal. Mert amúgy lenne nekik is ünnepelni valójuk, ha (szerencsére) nem is a háborús győzelem, de a náci rezsim bukása mindenképp. Ám náluk valahogy nem szoktak korabeli egyenruhákban parádézni, mondjuk nem is vágyják vissza a Harmadik Birodalmat.

Ellenben - és itt van  kutya lényege eltemetve - a ruszkik egy jelentékeny hányada igen is meghatottságtól párás tekintettel gondol vissza a dicső Szovjetunióra, és nem igazán zavarja, hogy nagyjából ugyanolyan ocsmány, népirtásban, személyi kultuszban, agymosó propagandában és totális hatalomban utazó diktatúra volt, mint a hitleri változat. Vagy amilyenné  a putyini rezsim épp a szemünk előtt alakul. 

euronews.com

Így aztán joggal látják  jogfolytonosnak a mostanit az egykorival, minek is kellene változtatni a szimbolikán? 
Nálunk például tiltott önkényuralmi jelkép a vörös csillag, meg a sarló-kalapács, miként a nyilas- és a horogkereszt is, de ennek sincs semmi értelme. Kevesebb szélsőséges nem lesz tőle, és ha nyugodtan hordhatnák a szimbólumaikat, legalább egyértelműen látszana, hogy jé, egy náci! Vagy komcsi, vagy csak egy sima elmeroggyant, de a marhája még büszkén hirdetné is ezt magáról, nehogy valaki normális komolyan vegye.
Innen nézve játsszák csak tovább nyugodtan az oroszok a vörös hadsereget, hogy senkinek ne legyen kétsége, ezek ugyan nem ugyanazok, de törekednek rá. A baj viszont az, hogy amit művelnek, az már nagyon nem játék. Befosni viszont egyre alaposabb okuk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése