2022. május 5., csütörtök

Posztapokaliptikus desztináció

A KSH legújabb turisztikai statisztikája akár mókás is lehetne, ha a háttere nem lenne tragikus. Mert az arról szól, hogy az orosz turisták az utóbbi időben valahogy elmaradoztak (ki tudja, miért?), de helyettük rekordszámú ukrán szállt meg hazai hotelekben. Persze ezek átmeneti menekültszállásként működnek épp, és az állam fizet majd utólag értük, de a statisztikában azért a nyomorult menekült az vendég, aki pár vendégéjszakát tölt nálunk, fellendítve a covidtól tépázott hazai szállodaipart.

Értem én, hogy a számokat nem érdekli, mitől emelkednek,  az egyszeri statisztikus meg azokkal a kategóriákkal dolgozik amik vannak neki, és úgy tűnik, hogy az idegenforgalmi táblázatokban nincs olyan rubrika, hogy 'háborús menekült', esetleg 'háború menekült gyerekkel és/vagy kutyával'. Igazából várom már, hogy ártunk és ormányunk valamely jelentéktelenebb helyettes államtitkára mikor kezd lelkesedni, hogy íme, alig nyerték meg a választásokat elsöprően, és a hazai  turizmus máris fényre derült. Igazi kósalajosi pillanat lenne. Ráadásul nem kell hozzá más, csak a turizmus fogalmának nagyvonalú kiterjesztése. (Felkészülnek: vendégmunkások, cserediákok, szexrabszolgák valamint az alvó ügynökök.)

És hát jelezhetné a MÁV is, hogy mostanában annyira nagy igény mutatkozik a járataikra, hogy folyton különvonatokat kell indítaniuk, ami biztos azért van, mert az emberek egyrészt igen nagyon környezettudatosak lettek, másrészt meg olyan világszínvonalú a magyar vasút, hogy Ukrajnából is  a csodájára járnak. Direkt átjönnek vonatozni! A jegy árában pedig már nem csak az van benne, hogy elvisznek A-ból A-felsőbe, de azt a festői tizennyolc kilométert direkt hetven perc alatt teszi meg a viszonylat, csak hogy mindenki gyönyörködhessen a tájban.  A szó szerint vett fapados modell miatt nem ragadnak többé  a műbőr ülések, és a legtöbb ablakot le lehet húzni, afféle környezetbarát légkondiként. És egy családnak alig félhavi átlagfizetésbe kerül egy ilyen festői kirándulás. Nyilván erre indulnak be a keleti turisták, meg a hotelekre, amik még SZOT-üdülőnek épültek, de azóta továbbképezték magukat.

És egyébként is, mindenki láthatja a hírekben, micsoda egy lepusztult hely ez az Ukrajna, csupa kosz, meg romos, kiégett épület, nem csoda hogy hozzánk járnak pihenni kicsit azok a szerencsések, akik pont nem voltak otthon, mikor az a rakéta becsapódott a lépcsőházukba.

Európai értelemben vett (mav.blog.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése