2022. május 24., kedd

Bulla Carta Illibertatum

Azt szólotta V. Imre kádéenpés foglalkozású, életvitelszerűen parlamenti képviselő (hogy kiket képvisel, az egyelőre rejtély), hogy nekünk csak ne dumáljanak abból a Brüsszelből vagy honnan, mert akik onnan beszólnak, azok még törzsekben éltek, mikor nekünk 1222-ben már Alkotmányunk volt. Tette mindezt a Gránitszilárdságú Törvényektörvénye tizedik (jubileumi!) módosításának parlamenti vitájában. Mert hogy az Aranybulla akkor bocsáttatott ki, ráadásul a Magna Cartával kábé egy időben. (A szenvedő szerkezet a képviselőé, gondolom azt jelzi, hogy mint nagyon nemzeti arc, küzd a magyar nyelvvel.)

Persze az Aranybulla nem alkotmány, miként a Magna Carta sem. Csak épp a briteknek máig sincs alkotmányuk, ezért hivatkoznak a MC-ra, ha már királyság ugyebár. (Instant törióra: A Magna Carta Libertatum egyébként csak annyit tesz, hogy Nagy Szabadságlevél, a vicces előnevű Földnélküli János király bocsátotta ki 1215-ben, aki azért volt földönfutó, mert elvesztette kiterjed normandiai birtokait. Amúgy a Plantagenet-házat képviselte, Oroszlászagú... izé -szívű Richárd utódaként. A „plantagenet“ meg nagyjából annyit jelenet hogy rekettye(növény), csak hogy értsük a Gyalog galopp vonatkozó utalását is.)

I. Földnélküli aláír (skuola.net)

De vissza a remekbe szabott képviselői hozzáfűzéshez: Az úgy volt, hogy akkoriban, mikor nálunk II. Endreandrás bullázott egyet, Európa nagy részén már királyságok meg császárságok voltak. És jut eszembe, ennyi erővel onnan is meg lehet közelíteni az egészet, hogy a rómaiak már rég világbirodalmat működtettek, mikor a magyarok ősei még törzsi alapon, kumisztól kócos tekintettel próbáltak hazatalálni a saját jurtájukba, valami sztyeppén. Ennek is lenne pont annyi értelme, mint Imrénk marhaságának, vagyis nagyjából semmi. De hát ő valószínűleg pont azért kádéenpés, mert buta.

Sőt, ha már hülyeséget akart mondani, mondhatott volna valami lendületesebbet is. Hogy mondjuk azok ott Brüsszelben még le se másztak a fáról, mikor mi már feltaláltuk a tűzgyújtást. Ők még ki se jöttek a szárazföldre, mikor mi már a fán, ugyebár. Ésatöbbi. Bár ez nagyon kezd evolúciósan hangzani (bár annak is hülyeség, de az ugye alapkövetelmény), szóval lehet hogy Képviselő Úr mégse mondana ilyet, mert még ott tart, hogy a teremtés mintegy hatezer éve lehetett, bár ezt már az egyháza sem vallja.

És egyáltalán, mennyiben érv bármilyen diskurzusban, hogy bezzeg sok száz éve mi már? A jelenre vonatkozó vitákban akkor szokták az efféle marhaságokat előhúzni, ha amúgy nincs racionális érvük, úgyhogy jöhet a hagyományra hivatkozás nemtelen hagyománya. És hát az EU hivatalosságai által  megállapított problémák bizony fennállnak, recseg-ropog már a jogállam látszata is (ismét egy remek képzavar!), de erre egy kormánypárti biorobot mégsem mondhatja, hogy oké, majd rendbe tesszük a dolgokat. Hisz számukra nincs is semmi probléma, ez a rendszerük lényege, illetve a probléma az, hogy ezt mások nehezményezik.
Mert ezek a csávók bementek a klubba, odahánytak a szőnyegre, aztán most közlik, hogy micsoda egy lepukkan egy hely ez itten. Ennyit tudnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése