2022. május 3., kedd

Holdfogyatékosok

Egy ötvenes években készült sci-fi már eleve vicces, hisz nagyon máshol tartott még a filmes technika, és főleg nagyon mást gondoltak arról, hogyan fog működni például az űrutazás. Ami 1958-ban, mikor az Úti cél a Hold című örökbecsű darab készült, még nem is létezett. Azaz jóformán bármit le lehetett nyomni a nagyérdemű torkán, bár beszámolók szerint a film faék egyszerűségén (enyhébben: szánni való naivitásán) már akkor is röhögött az autósmozik úri közönsége.

snitt.hu

És a scifi-ből azért a fantasztikum volt a meghatározó elem, a tudományossággal nem sokat szöszmötöltek, hogy ilyen alapvető fizikai törvények, emberi viselkedésminták vagy társadalmi-gazdasági szabályszerűségek. Ami felőlünk nézve persze rém szórakoztató, mert így az egész tele van viccesnél viccesebb apróságokkal. Vagy nem is olyan apróságokkal. Például hogy van az, hogy mogorva tudós otthon, a csűrben épít űrhajót? Amit aztán valami ezredes dicsérget, hogy innen akkor átvennék, de tudósunk durcás lesz, és még aznap éjjel elrepül vele a Holdra. Különösebb előkészületek nélkül, utcai cuccban, legfeljebb egy kis sült csirkét meg sütit csomagol az útra. Meg két szökött fegyencet, akik pont a csűrben bújnak el, pontosabban a sufnituning űrhajóban. És a tudós nem rendőrt hív, lényegében meg sem ijed (ja, előtte tűzött egy stukkert az övébe, ami holdutazáshoz ugye nélkülözhetetlen), hanem magával viszi a két bűnözőt, akik innentől kollégák. Nem mint űrhajósok, hanem mint bűnözők, hisz Őrült Fater is csatlakozik hozzájuk, konkrét emberrablóként.

A két fegyenc meg olyan frissen mosott, és jól fésült, mintha nem most szöktek volna meg a böriből, miközben percek alatt jönnek bele a zűrhajó működtetésébe. A kiképzésük ilyen tételmondatokból áll: „Ha elhangzik, hogy hét, felkapcsolja  gombokat az alsó sorban. Érti?“ Ja, érti.

De a hajó az nagyon menő, például nem lebegnek a súlytalanságban a szendvicsek, meg a szereplők sem, simán van mesterséges gravitáció, viszont a táskarádiót azt gumipókkal rögzítik a polchoz, így csak egy durva meteoreső miatt esik le. De a nappaliból műszerezett falióra, az szerencsére kitart. (Mondjuk nem nehéz neki, a záporozó meteorok jól láthatóan szivacsból, esetleg grízgombócból vannak.)

mafab.hu

Aztán landolnak, ami egy inverz felszállás, kurva nagy rakéta függőlegesen lelebeg, egy nagy tűzoszlopon, mintha nem lennének gyorsító fokozatai, amiket a földi légkörben kelet volna hagynia.Hát, biztos nem voltak, ez ilyen 1in1 rakett. A szkafandereik viszont egy az egyben korabeli vadászpilóta ruhák, némi kályhaezüsttel felturbózva, és a nyakat szabadon hagyva, vagyis 1958-ban még kellemes 20-22 fok lehetett a Holdon. Ebből is látszik, milyen régen volt az, aki akkor született, már tizenhat éves volt, mire én is.

És akkor jön s szokásos, hogy a Hold persze némileg lakott, de nem csak az Iron Sky-féle űrnácik vannak ott, hanem valami idegenek is. Például a Nagy Papírmasé Böhöm, amit nem fog a golyó, bár légkör hiányban is remekül terjed a lövések hangja. Később egy barlangban rájönnek, hogy ott van oxigén, és tudnak lélegezni, és ezt onnan veszik észre, hogy nem alszik ki a fáklyájuk. De kint még nem tűnt fel, hogy mégis lehet légkör, ha már akkorákat durrogtatnak?

Találkoznak egész fejlett idegenekkel is, akik teljesen emberiek, csak kékeszöld a bőrük, szóval láthatóan egy-egy Visnu-inkarnáció mind, négy kar helyett az ismerősebb kettővel, viszont helyettük jelentősnek mondható mellekkel, ohne pasik...

És így tovább, tényleg nem érdemes felmondani az egész vicces agymenést, ami leginkább persze attól vicces, hogy az alkotók anno komolyan gondolták. Nem annyira szánalmas, mint Ed Wood 9-es terv az űrből című,  minden idők legrosszabb filmjének választott remeke, de közel van hozzá.


mafab.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése