2022. május 25., szerda

E.R.

Húha, éjféltől, azaz már órák óta háborús veszélyhelyzet van, teljesen hivatalosan, maga a Felcsútok Génuisza jelentette be a fészbukon, feltűrt ingujjal, zakó nélkül, szóval tényleg komoly a dolog. 
Egy ideje mindent ott jelentek be, úgy tűnik véglegesen elérkezett a fészbuk-kormányzás ideje, gondolom a veszélyhelyzet miatt szintén. Ha már a közmédia is összeomlana saját jelentéktelenségének súlya alatt, a parlamentet meg a pénzhatalmi háttérelit (vagy mi a frász) megbombázná majomhimlő-vírussal, a fészbuk még mindig ott lesz nekik. És hát nagy előnye, hogy a fészbuk nem kérdez, pláne nem kérdez vissza, mint holmi mitugrász újságírók, a fészbukon nem kell az épp megvezetett közönség szemébe nézni, viszont moderálhatók a kommentek, nehogy már valaki beszóljon nekik.

De ez a veszélyhelyzet ez aggaszt kissé. Most akkor le merjem vinni a szemetet? Mennyi babkonzervet kellene felhalmoznom? Megy (araszol, vánszorog, tántorog) tovább az élet, vagy igyam meg a maradék tartós tejet hamar, mert még a héten ledobják az atomot? Megannyi kínzó kérdés.

Bár gyanús, hogy ez a vészhelyzetesdi csak azért kell, mert ártunk és ormányunk épp lehasadt a járványügyről (pedig járvány van, csak épp nem annyira durván), de a teljhatalom továbbra sem elég teljes a szemükben, kell valami, amire hivatkozva még inkább aa törvények fölé helyezhetik magukat. Mintha a törvényeket nem eleve ők írnák maguknak.
A veszélyhelyzet a biztonsági megoldás része, hogy ha bármi történne, még mindig ne pofázhasson bele senki, mit művelnek az állammal úgy en bloc. Ha Ukrajnában nem zajlana háború, akkor gyorsan beleírnák az Alapkotmánytörvénybe, hogy lehet infláció miatti veszélyhelyzetet is hirdetni. Vagy a sokévi átlagot meghaladó csapdékmennyiség miatti veszélyhelyzetet. Oké tudom, a háború ennél komolyabb, de a háborús helyzet kezelésére most is van egy csomó eszköz, a legfontosabbat úgy hívják, hogy NATO. Pont miatta nem fogunk mi következni, ha VV Putyin nem bír megállni (és erre van esély, hisz most már tényleg nincs hova hátrálnia), amitől persze rámehet még mondjuk Moldovára, nem az íróra persze.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy komoly nyomor jön sokaknak (már akinél még nem visszajáró vendég), legalább is relatív értelemben, már most rosszabbul élünk, mint négy éve. És lesz még rosszabb. Szóval a háborús vészhelyzet is azt a narratívát keretezi, hogy kurva drága a megélhetés, egyre drágább lesz, de rá lehet bökni a háborúra, hogy ja, e miatt van az egész. Pedig csak részben, hisz a felcsútiéknak volt tíz jó évük, ami alatt kiépíthetek volna egy stabilabb gazdaságot, egy jólétibb államot, e helyett buta és mohó újgazdagokat, stadionokat, meg rezsicsökkentésnek hazudott állami tervhivatalt kaptunk a nyakunkba. A háború már csak hab az istenadta nép torkán. Vagy lenyeli, vagy megfullad tőle, lényeg hogy ne a Belső Párt sara legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése