2022. május 29., vasárnap

Kő Olivér tuggya, és mongya is

Az origó szokása szerint tudja a tutit, lerántja az igazságot, illetve a leplet róla... nem, mégis csak az igazságot rántja le. A sárba. Az elvárható módon hozza az orosz állami propaganda hazai interpretációját (azaz buzgón, lógó nyelvvel), és mióta eltemették B. Krisztiánt mégsem róla és b. családjáról szólnak a kiemelt, "rendkívüli hírek". Hanem megint a háborúról, gondolom ahhoz minimum egy ex-villalakónak, vagy például Baginacsa Ivánnak kéne részegen a Dunába hajtania, hogy újra ne legyen olyan fontos ez az egész, ott a szomszédban.

De most háborúznak veszettül, leginkább a józan ész meg az elemi sajtóetika ellen, de ezek a nevüket sem vállaló arcok már sosem állhatnak nyerésre. Mai bombasztikus hírük, hogy VV Putyin lehet, hogy mégsem beteg, illetve lehet hogy volt, de akkor már nem. És ezt egy olyan független szellemóriás kijelentésére alapozzák, mint Oliver Stone filmrendező, aki ugye amerikai, meg művész (?), meg értelmiségi meg ilyenek, szóval miután egy jó darabig őfelsége a cár udvari dokumentumfilmese volt, biztos nagyon objektív.

Ezzel szemben a szomorú helyzet az, hogy Stone most már évtizedekben mérhető idő óta egy szánalmas, saját paranoiáiba meg a készen talált összeesküvés-elméletekbe belegabalyodott pojáca, és nem hogy világpolitikai kérdésekben nem számít fikarcnyit sem, amit mond, de lassan már a filmiparban sem. Hisz attól, hogy valaki régen jó filmeket csinált, még nem lesz közéleti orákulum, pláne nem orvosszakértő, aki kinyilatkoztatja, hogy hát a Vologya rákos volt, de már elmúlt neki. OS kábé annyira hiteles forrás bármilyen témában, mint Sanyi a sarki zöldséges, aki már pár éve lejött ugyan az amfetaminokról, de még beszélget a sóletkonzervekkel.

Jó film volt A szakasz, a Tőzsdecápák, a Született július 4-én (még a tomkrúz-hatás ellenére is), ifejezetten bírom a Született gyilkosokat, de a pali bő húsz éve nem csinált semmi értékelhetőt. Már azon kívül, hogy ex- és aktuális komcsi diktátorokat dokumentumfilmez, mint ugye Vlagyimir Vlagyimirovics vagy Commandante Castro. Akiket személyesen amúgy bír, azoknak meg jól jön, hogy hogy bírja őket valaki, ki egykor még számított is. De az régi sztori, hiába lelkesedik érte a kormányhitű portál. Valójában már a JFK is bűn rossz film volt, lassú, vontatott és végtelenül ostoba, de onnan még vissza tudott kapaszkodni, ám az ezredforduló környékére végképp fogyaszthatatlan lett bármi, amit művelt.  És a JFK kapcsán jut eszembe: Oliver Stone a filmipar Kevin Costnere...

Narancs háttér előtt (toonpool.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése