2022. július 19., kedd

3/4 centenárium


Ma 75 éves Brian Harold May brit asztrofizikus. Eredetileg a londoni Imperial College-ban szerzett diplomát, majd később ugyanott doktori fokozatot. Pályája elején a Napból érkező infravörös ionizáló sugárzás kutatásával foglalkozott,  rövid ideig dolgozott  a világhírű Sir Berard Lovell, a témával foglalkozó kísérleti projektjében, de érdeklődése később a csillagközi porok felé fordult. Disszertációját is ebből írta, melyhez fontos inspirációt jelentett számára a Sir Patrick Moore-ral, az ismert amatőr csillagásszal, íróval és tudományos ismeretterjesztővel való együttműködés - társszerzőként részt is vett egyik könyve megírásában.
A csillagászat mellett régóta foglalkoztatja a sztereoszkópia, illetve a három dimenziós fényképezés is, ezeken a területeken is ismert, publikáló szerzőnek számít.


Ja, és ha valaki eddig véletlenül még nem hallott volna róla, akkor most szólok, hogy de. A diplomáját és a doktoriját ugyanis jó pár évtized különbséggel abszolválta, mert közben a Queen gitárosaként lett sokak által híresnek mondott rocksztár. Ez itt meg direkt nem Queen, hanem a kedvenc Rainbow-számom, Brian May elővezetésében ( a doboknál a néhai Cozy Powell), ezt még láttuk-hallottuk élőben is,  jó régen Erikával meg Csabával, és emlékeim szerint igen ugráltunk tőle. Ma már lelkesedésből is csak a pudingfőzésig jutok., de hát Mr. May se egy mai csirkefarhát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése