2022. július 17., vasárnap

Elnevezéktan

Valami rejtélyes okból megnéztem, hogy ma van-e  egy bizonyos  névnap , és azzal szembesültem, hogy nem, a hónapot sem találtam el, van viszont negyvenkettő másik, és mind ma. Nem mintha számítana, nade negyvenkettő? Pedig:

Elek, Endre, Lotti, Alexia, Annalotti, Bánk, Celina, Cettina, Cirill, Donáta, Dzsesszika, Kirill, Leó, Leon, Lionel, Magdaléna, Magdó, Magdolna, Marcellina, Mária, Marléne, Ond, Róbert, Robertó, Robin, Robinzon, Ruszalka, Ruszlán, Ruszlána, Sarolta, Szabolcs, Szalárd, Szegfű, Szólát, Szórád, Veszta, Vetúria, Zoárd, Zoárda, Zobor, Zuárd

El vagyok én képedve ettől idelent. Mert az odáig oké, hogy van több Ruszlán nevű ismerősöm , a szomszéd csaj Vetúria, Lottiból kettőről is olvastam, és szerintem még valamikor 2006-ban kirúgtam egy Szalárdot a szociológia szigorlatról, mert úgy kezdte, hogy "már az ókori görögök is". Szóval ezek tök gyakori nevek, kissé unalmasak, de legalább nem nézünk hülyén, ha valaki bemutatkozik, hogy szép jó napot, Kecskés Annalotti Donáta vagyok Pornóapátiból, Vas megyéből.

Na de ki az a futóbolond, aki úgy nevezi el a gyerekét, hogy Endre, Mária, Róbert vagy Szabolcs? És egyáltalán, miféle nevek ezek? Mert ugye a legtöbb névnap az abból jön, hogy a kaotikus egyház szentnek exkatedrált mindenféle embereket, és akkor nekik lett egy emléknapjuk, és bár több nap mint kolbász, de kevesebb, mint szent. Szóval többen osztoznak egy-egy napon, pláne ha hétvégére esik.

És nyilván mindenki hallott már Szent Dzsesszikáról (boldog névnapot Ági!), vagy Szent Robinzonról, (esetleg hosszú Rúfuszról, a tizenharmadik apostolról akit kihagytak a Bibliából, mert feka), Szent Zoárda tiszteleti kultusza pedig egyenesen jelentősnek mondható hazánkban, de Szentendre? Nemár, szerintem olyan nincs is! És hívnak valakit egyáltalán Róbertnek?

Az Ond az még okés, az olyan ősmagyaros-sámános, Mint a Tashuba vagy az Elődálmos, csak furán rövid. Meg gondolom ilyen nevű szent se biztos hogy van, mint ahogy Szent Máriáról se hallottam még. Szűzről már igen, de az meg kevésnek tűnik, azért senkit nem kanonizálnak szentté az avatáskor, legalább is ezt írja az internet. És ne jöjjön senki azzal, hogy dehát a Santa Maria, az egy hajó volt, láttam is róla képet!

A bal szélen Rúfusz apostol. (filmkatalogus.hu)


p.s. Még jó, hogy vannak születésnapok is ma, pl. Donald Sutherlandé, bár a keresztneve neki is fura. Hogy már 1935-ben egy kacsáról nevezték el... Vagy a rágóról?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése