2022. július 18., hétfő

Valami melegség

A nagybritánok most először adtak ki vörös riasztást evör, merthogy a Luftwaffe bombázóival, az IRA terroristáival, a tömeges bevándorlás okozta nyugodt helyzettel még csak-csak megbirkóztak, de ha életükben először negyven fok is lehet dél-Angliában, júliusban, akkor ott már van ok az ijedségre. Akkor készültségbe kell riasztani a mentőröket, a vízoltókat, meg a skót gárdát Wales-ben, csak hogy ne alakuljon ki baráti kereszttűz az azt csináló nap szúrásának hatására. 
Kellet ezeknek a hülyéknek brexitelni, itt nálunk, az EU-ban kellemes, árnyékban harminckét fokban ég le a pofámról a bőr, és ezért most véletlenül nem is ártunk és ormányunk a felelős (bár lehetne épp), csak kurva magas az UV-sugárzás. Ami azt jelenti hogy nagyon túl van a lilán, amitől kikap az Újpest, és piros lesz tőle a bármink, akkor is ha nem látjuk át az összefüggést. (Mint a régi vicceben, hogy: - Édesapám ez mi? -Kék szilva. -De ha kék, akkor miért piros? -Hát mer' még zöld!)

Egyébként nem értem én ezeket a riasztásokat. A hivatalosságok szerte a világon igen kretén módon állnak hozzá, mert mi lenne abban a veszély, hogy nyáron meleg van? Ja, melegebb, mint gyerekkorunkban, legalább is ez a szubjektív benyomásunk, dehát negyven felett mindenki úgy emlékszik, hogy bezzeg az ő kiskorában még voltak fehér karácsonyok. És ha utánanézünk, kiderül, hogy már akkor se nagyon. Rohadt meleg viszont a nyolcvanas években is volt, és nem a csak az adriai nyaraláskor, hanem onnan hazaérve, a panelban is, sőt. De riasztás az nem volt, és engem amúgy sem érdekelt volna, hisz nem volt iskola, és az élmény minden kellemetlenséget félresöpört, vagy legalább is határozottan zárójelbe tett.

Ehhez képest vannak egy ideje ezek a mindenféle időjárási riasztások (amikből a hurrikánszerű széllel kísért, jéggel fűszerezett, trópusi jellegű viharokra kiadottakat értem csak), télügyi(!) kormánybiztos, meg Nyunyóka néni tanácsai, hogy ha meleg van igyunk többet. Ettől nyilván a fél ország nyúl a pálinkáspohárért, amitől persze még marad a hőség, csak már senkit sem érdekel. Na jó, majdnem senkit:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése