2022. július 17., vasárnap

Puritán spórolás

Most, hogy már ártunk és ormányunk szerint is válság van a mindenfelé, egyre fontosabb a spórolás, a racionalizálás valamint az átcsoportosítás, bármi, csak a "megszorítás" hangsor ki ne csusszanjon foguk kerítésén.
Mert Szankcióék (ez valami brüsszeli bagázs) ledobták az energiaválság atombombáját, amitől itthon már nincs szabott áras farhát a nyomtatványboltban, valamint drágul a rezsiálló, szeméttel is fűthető vaskályha feketepiaci szabadára, miközben a műkörmösök főleg adócsalnak.

És mivel a felcsúti azt ígérte anno, hogy ők aztán kibaszott puritán egy kormányzást fognak performálni, és mivel ő (saját bevallása szerint) még sohasem hazudott, ezért a puritanizmus jegyében költenek egy kis extra pénzt erre-arra, spórolás jelleggel nyilván. Csak hogy később nehogy azért mélyüljön el a válság, mert mondjuk a Sándor-palotában csak hatéves Johnny Walkerrel tudják megkínálni a megbízóleveleiket átadó nagyköveteket, pedig a nemzetközi diplomácia protokollja szerint minimum 12 éves Dalmore járna, és ugye egy ilyen kis dolog miatt nem kell szítani a a bilaterális feszkót senkivel. Merthogy a rendeleti kormány megtolja úgy egy milliárddal a köztársasági elnöki hivatalt (az évi büdzsén túl), és ennek fele protokollköltségekre kell. Közben meg a Nemzeti Atlétika Központ építésére is odalöknek plusz nyolcezer milliót, 52 ezer millióból határvadásznak meg emelnek rendőri fizetéseket (oké emeljenek, de csak ha a tanárokét is), és hát a kormánytagok is többet visznek majd a prostikhoz és a Seyschelle-szigetere, hisz infláció van, és azt kompenzálni kell. Másnak persze nem, de a miniszternek levés, az nagyon is stresszes dolog, és hát egy miniszterek vagy államtitkárnak sok mindenre kell költenie, amire Lajosnak a közmunkásnak nem. Látszólag ingyen van a szolgálati autó sofőrrel, a nemkormánygépekkel való repkedés,  a haveri nagyvállalkozókkal jachtozás, a  benzinkártya, kaja, pia nők, havaj, zizi, vattacukor, de azért tudjuk, hogy nincs ingyen ebéd. Azaz a miniszteriális arcoknak sincs, az ő ebédjüket az adófizetők állják, de például az Armani öltönyt azt nekik kell megvenniük a fizetésükből, meg Gucci táskát, szóval kell az a kis kiegészítés.

Meg hát a mi kormányunk tagjai annyira tehetséges emberek, a szakmai hozzáértés és vezetői képességek  olyan bravúros elegyét mutatják be, hogy bármikor lecsaphat rájuk valami nagy multicég, hogy tripla fizetéssel csábítsa magához őket, és az nyilvánvaló, hogy ekkora veszteséget nem engedhet meg magának a Haza. Pláne nem íly vészterhes időkben, tehát kormányzati fizetésemelés éppen hogy a válságkezelés része, sőt, első lépése!

És egyáltalán, ezt itt nem a kishitű álszerények kabinetje, ez az emelkedés és emelés kormánya. Hiszen általuk emelkedik:
- az adó, 
- az infláció, 
- a határkerítés, 
- az államadósság,
- valamint a lakónépesség vérnyomása,
természetes tehát, hogy emelkednek a fizetéseik is, hisz lépést kell tartani a valósággal, akármilyenek is látszik az állami Audi (Merci? Tudja fene...) sötétített üvege mögül.

És ez egyáltalán nem mond ellent a puritán kormányzás nemes eszményének. Mert ők valóban puritánok a spórolásban, azaz nem tolják túl, a spórolás az olyan plebejus dolog, azt Manci nénik szokták csinálni a szoba-konyhában, de a pártvezér és kancellár udvartartása nagyon visszafogottan spórol csak, hisz pont erre szavazott az istenadtaverte nép példátlan felhatalmazása. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése