2022. július 30., szombat

Hitel, Válság, Stadion

Bejelentett a pénztelenségügyi miniszter, hogy a cégek innentől dollárban vagy euróban is befizethetik a nyereségadójukat. Szerinte ez újabb könnyítés (mér' az előző mi is volt?), pedig csak arról van szó, hogy lassan a szájukig ér a moslék, amit fellengzősen még mindig gazdaságpolitikának neveznek, és ahogy csorog le a torkukon, érzik, hogy nagyon szar az íze. Azért moslék.

Az, hogy a komolyabban exportra dolgozó vállalatoknak (akiknek ugye jellemzően dollárban és/vagy euróban képződik a bevételük) nem kell átváltaniuk a zsét, az nem egy nagy könnyebbség, csak könyvelési kérdés, ártunk és ormányunk viszont nagyon vágyik valami rendes pénzre forint helyett, mert ha innentől euróban érkezik a mani, akkor minél szarabb a helyzet, annál több forint lesz a bevételi oldalon. Vagyis lehajolnának az árfolyam-különbözetért is. Minden befizetett euró már nem három- hanem négyszáz forintot ér a bevételi oldalon, plusz lesz némi extra devizatartalék, mert a mostanira jó eséllyel már rányúltak kissé.
Egyébként meg mindig minden kormánynak bevett módszere, hogy a költségvetésben csúful alultervezik az inflációt, és így névértéken több lesz az adóbevétel a tervezettnél, amiből lehet lopni, meg stadiont építtetni a kert végibe!

Illetve valahol olvastam egy kommentet, mely szerint biztos most jár le a jó pár ezer letelepedés (mg egyéb állami) kötvény, és tejelni kell sok közel-keleti, kínai meg posztszovjet maffiózónak. Akik még 300-as árfolyamon vették a papírt (azaz kölcsönöztek a magyar államnak), és most 400-as árfolyamon kell nekik visszafizetni, kamattal természetesen. És ebben lehet is valami, részben a kissé megtévesztő módon államkötvényeknek nevezett hitelekből finanszírozták már egy ideje az "Utánunk a Vízözön" program permanens kampányköltekezését.

Úgyhogy pénztelenségügyi miniszter hangzatoskodásával ellentétben ez nem könnyítés, hanem alig burkolt könyörgés, hogy "Aggyatok dollárt, eurót, de jó lesz a font is, csak sokat és gyorsan." Az ilyeneket amúgy is könnyebb és gyorsabb a Kajmán-szigetekre utalni, csak hogy legyen benne valami tényleges könnyítés is.
Már csak néhány adókönnyítés, meg rezsivédelmi miafrász kell, és végre beledöglünk mind.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése