2022. július 3., vasárnap

Mint sok tojás

A rendes hétvégi, nyárellenes horror/thriller ezúttal a Men című film (nincs magyar címe, nálunk még nem létezik ez a darab), muszáj volt megnézni, mert alkotója az az Alex Garland, akinek az Ex Machina volt a bemutatkozása, és ő csinálta az Annihilation (nálunk valami rejtélyes okból: Expedíció) címűt is, az előbbi nagyon jó, az utóbbi meg hát...  véleményes, de nekem azért tetszett, hangulat/atmoszféra-filmként eléggé ott van a szeren. pont mint ez is, ahol az író-rendező már megint a nemi szerepekkel, meg a karcosabb értelmezésű férfi-nő viszonyokkal bíbelődik. Csak ez itt most nem sci-fi, nem misztikus gomolygás (pedig de hangulatos is volt, mikor a robot lesz a jó csaj érzelmekkel, vagy mikor egy-egy szereplő, nem is oly diszkréten kezd növénnyé változni), ez amolyan fejben horror, kevés vérrel, sok szorongani valóval.

És  a helyszín persze egy falu, ezek ott a világ vidéki végén mindig gyanús dolgokat művelnek, pedig hősnőnk, Harper (Jessie Buckley) csak egy kis békére vágyik, konkrétan szeretné kipihenni a férje minden bizonnyal öngyilkosságát. Hát ja, volt némi afférjuk, a pasi megütötte, a csaj erre kizárta a házból, a fickó fenyegetőzött is öngyilokkal, hogy aztán az erkélyről halálra essen. Ebből kellene regenerálódnia a frissen sült özvegynek, de a falu férfi lakossága ezt nemigen hagyja neki. Zaklassák őt a helyi pusztulatok, pontosabban csak egy, mert a címben emlegetett férfiak ugyan többes szám, de majdnem az összeset Rory Kinnear alakítja, jól.

wired.com

Az egyik pasi Geoffrey, a regenrációs céllal kibérelt kúria tulajdonosa, a másik a meztelen kukkolót letartóztató rendőrtiszt, a harmadik a mentálisan lejtmenetben lévő, valami sosemvolt viktoriánus korban megrekedt plébános, és hát Harper sem tudja nem észrevenni, hogy ezek mennyire hasonlítanak egymásra. Miután  a pap is a lelkébe tapos (mivel hogy biztos ő a felelős exférje haláláért) legott a kocsmába siet, hogy a szorongásait némi rekreációs italozással tompítsa, de a kocsmáros, meg a vendégek egy része is pont úgy néz ki, mint az addigi három-négy. (Tényleg, Mr. Kinnear vajon hány gázsit vet fel ezért a filmért?) Szóval nem mint két tojás, hanem mint egy csomó tojás, ami elég lehet reggelire egy kiterjesztett családnak is. Persze csak ha szeretik.

És hát sok hasonló fazon között van is valami kapcsolat, egyszer látjuk átöltözni a lelkészt az egyik kocsmai figurává, vagy mikor Harper egy késsel megsebzi a rátámadó meztelen zaklatót, a többieknek is hasonló sebei lesznek. A néző meg csak néz, hogy akkor most túl sokat szívott Garland a forgatókönyv írásakor, misztikus erők működnek lenn a mélyvidéken, mindenki klón arrafelé, egy béna űrlény üldözi Harpert, aki összesen egyféle emberi alakot tud felvenni, valami fura entitás, sokszorra meg önmagát, vagy csak egy szem skizoid őrült lakja a falut, aki kurva gyorsan tud sminkelni és átöltözni? 
Persze lehet, hogy egyszerűen csak a csajnak van poszttraumás stressz-szindrómája, és egyformának képzeli/ látja a sok derék, bár néha indokolatlanul sátáni mosolyú helybélit, akik aztán lázálmában egymást szülik meg, míg az egyik  végén a halott férjét. 

Nos, kicsit talán mindegyik igaz, pont az a jó a cuccban, hogy nem rág a szánkba egyféle megfejtést, de talán a misztikum a legkevesebb az egészben. Sokkal inkább valami őrült (esetleg őrölt) tudós emberkísérleteit bírom a háttérbe képzelni, amihez aztán Harper vetíti hozzá a saját, részben bűntudatból fakadó lelki nyavalyáit. Mert a valamiképp felbukkanó férjnek elhunyása közben már nem volt módja bocsánatot kérni, de most nyáladzik egyet arról, hogy csak arra vágyott, hogy szeressék. Ja, ki nem?
Felbukkan még Riley, a barátnő is, akivel a film nagy részében csak videohívás formájában van csak jelen, de a fináléra azért betoppan, és kiderül hogy terhes, nyilván szülni fog majd egy Kinnear-alakú bébit, vagy kettőt.

A Men majdnem olyan jó, mint az Ex Machina, kevésbé agyalós ugyan, de kellően rafinált, miközben jól hozza azt a hangulatot, amiért bírtam az Annihilation-t, amit pedig az önjelölt kritikusok jobbára utáltak. De azok ezt is utálni fogják, ami azért biztató a műegész minőségét illetően.

emipreonline.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése