2022. július 6., szerda

Nea Zemberek megfizet

Nea Zemberek még 1967-ben született Északdél-Hollandiában, a kiszárított tengerfenék helyére épített, festői Vaalserberg hegy tövében, mely szédítő, és egyúttal helyi rekordot jelentő 322 méteres magasságával, gyerekként  biztos lenyűgözte volna. De csak '88-ban látta meg a napvilágot, mert addig egy, a hegy belsejébe vájt atombunkerben tartották fogva, bár ő végig úgy tudta, hogy napközis táborban van, és legkésőbb a jövő héten érte jönnek a szülőbolygójáról.

Ám ahogy a hidegháború olvadozni látszott, inkább egyetemre küldték Koppenhágába, ahol elméleti festészetet és sikkasztásgazdaságtant tanult, utóbbiból később Európa-bajnoki címet is szerzett a kriptovaluta-spekuláció vegyesváltójában, a mindenkinél jobban időzített kötvény-diszkontálási stratégiájának köszönhetően. Csapattársa, az iráni származású, izlandi Rizsáz Nikellmég szerint már ekkor is érezni lehetett, hogy ezért egyszer még fizetni fog.

Nea nem tervezett ennél komolyabb nemzetközi karriert, igazából arra vágyott, hogy hátrahagyva az üzleti élet stresszes világát, beállhasson konceptualistának egy kis vidéki tulipánmalomba, ahol csak arra kellene ügyelnie, hogy mindig épp jókor tüsszentsen bele a virágporba, de hát az időzítéssel korábban sem volt problémája.
Ám mikor Greta Thunberg rászabadította a kínaiakra az ukrán háborús vírust, és ettől kitört a gazdasági világválság előszele, hirtelen újra a kontinentális pénzpolitika örvényének középpontjában találta magát, konkrétan a magyar fővárosban, Pozsonyban. (Volt némi zavar az utazással, mert Ferihegyen nem fogadtak Ryanair-gépeket, Liszt Ferenc a mai Ausztriában született, ő meg benézte a pozsonyi repteret Schwechatnak.)
A végén azért már Pesten tudta meg, egy nagydarab izzad faszitól (aki állítólag afféle gazdaságbirizgálási miniszter, csak valamiért hurkatöltőt hord a laptoptáskájában), hogy vele, Nea Zemberekkel fizettetik meg az inflációt, meg az árdrágulást, már ha a kettő nem ugyanaz.

Mindegy is - gondolta Nea - úgyis ingyenélő vagyok, de ha az a húsz euró kell nekik, amit kávéra és sütire tettem félre, azt vihetik. Legfeljebb majd meghívatom magam a Nemzeti Bank és Látványjósda szalagavatójára, svédasztallal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése