2022. július 13., szerda

Ótópálya Virtuál

Egy ideje utazni már csak elméletben utazok, ami leginkább a Trevöl Csenöl meg a Viaszat Mindenféle  házimunka közbeni tekintését jelenti, és ritkábban a régi utazások fényképeinek sóhajtozva nézegetését, de vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Például az internetes világháló, ahol a StreetWiew elég jó opció, mert nem kell egy reptéren kialvatlanul kókadoznom hajnali indokolatlankor, plusz egy középhosszú koppenhágai utcán átscrollozva, az ötből legalább három évszakot lehet virtuálisan átélni. (De pl. a kedvenc londoni (norwoodi) hotelemhez pont nem menetrendszerű az SW, a Google-autó sofőrje biztos az egy sarokkal korábbi kocsmában (White Hart, ha jól emlékszem) állt le egy pint sörre, vagy simán csak kifogyott a hibrid, a környezettudatos céges személygépjárműből.)

saját.én

De ma anyámék épp lehaladtak a horvát tengerpartra, autóval az autópályán, úgyhogy keresetem hülye autópályás képeket, a fotelben utazás jegyében. Leginkább balesetekről készült elrettentéseket találtam, de második nekifutásból azért felcsillant a határtalan emberi ostobaság néhány (joggal elvárt) bizonyítéka is.

Amúgy nem értem, mit keresnek a kamionok az autópályán, mikor az autókkal és autóbuszokkal ellentétben nincs benne a nevükben, hogy autó? Az nekik hogy pálya? Már kivéve az angol nyelvterületet, mert ott leggyakrabban  motorway a sztráda, motorja meg mondjuk a kamionoknak is van, így a biztonság kedvéért a kamionos szimulátorommal is inkább csak a Brit-szigeteken  vezetek, autó-motorpályán. (És tényleg, a kamionszimulátor is virtuális utazás, ami azért kényelmes, mert nem muszáj megvárni a következő benzinkutat, ha pisilnem kell, és vezetés közben is lehet tévézni, amiért a valóságban azért megbaszna az arra járó rendőr, persze csak szimbolikusan.)

Viszont két remek autópályás marhaságot is találtam.  Az első egy, a Liverpool-Hull sztráda közepén működtetett farm, a másik pedig azt az utolérhetetlen módszert dokumentálja, ahogy Kairóban építenek a városon átívelő gyorsforgalmit, az egyiptomi szakembertelenek. Ezekhez tényleg nem kell kommentár. (via amusingplanet.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése