2022. július 20., szerda

Tűzizenesó

Salgótarjánban idén nem lesz Gusztus huszadikai tűzijáték, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára. Mert a szoci polgármester szerint ez most felesleges pénzszórás, a tűzre vetésre szánt játékpénzt inkább kata- és rezsiügyi tanácsadásra költik, ami igen dicséretes, bár e lángoktól ölelt kis geopolitikai realitásban csak a legritkább esetben lett jobb bárkinek attól, hogy tanácsokat adtak neki. Akik tanácsadásért számláznak, azoknak persze naná, de a közszférában egy rendes tanácsadói szerződéshez minimum rokonnak, barátnak, üzletfélnek kell lenni, de a legjobb ha valaki mindhárom egyszerre. Ilyenkor a tanácsadó szerepben fellépő cipőfelsőrész-készítő ismerős kopipésztel(tet) egy fél oldalnyi közhelyet az energetikai tudatosság fontosságától, a nyúltenyésztés kívánatos szabályozási környezetéről vagy arról, hogy ezentúl legyenek sárgák a villanyoszlopok, mert a sárga színnek nagyon pozitív rezgése van a járókelő autósok felé.

Ezzel együtt persze a tűzijáték egy baromság, a nagy szentisvános durrogtatás után például jól kimutatható a Duna vizében a sok  mérgező anyag, amitől a robbanások szép színesek lesznek,  a folyó még épp létező élővilága meg szép beteg, miközben egy kisvárosnyi kutya kap konkrét idegrohamot a korántsem fékezett habzású hanghatásoktól. Ünnepelni persze lehet, biztos van rá igény, de például Salgótarjánban azért megtartják a lézershow-t, amiről nem is tudom, hogy az milyen, de biztos látványos, ha már azt tolják a nagyközönség retinájába. (Csak ne Vivaldi szóljon alatta, könyörgöm, ne a Négy évszak! Akkor már inkább a Vízizene, tűzijáték ellenpontként mintegy.)

De a nem Pest vármegyéhez tartozó székesfővárosban (rutint kell szereznem ezekből a nyelvi izékből) azért lesz durrogtatás, Európa legnagyobb durrogtatása, pár milliárd az egész, és bár anyagilag tényleg nagy szarban a haza, de egy ú a pokolban is úr (a mostaniak főleg ott). Plusz minden igazi önkényuralom számára evidencia, hogy a népnek cirkuszt és kenyeret kell adni, akkor van esély arra, hogy csöndben kussol, és hát ha már a kenyér az egyre kevesebb (mondhatni ispán uramék megették a kenyerünk javát), akkor legyen cirkusz legalább.

Hogy pontosan mennyibe is kerül majd, az persze tíz évre államtitok, nehogy valami köcsög francia vagy német politikus meglássa, azt' csináltasson egy drágábban a Sanz Elizélre vagy a kölni dóm mögé, és ne lehessen dicsekedni, hogy a miénk a nagyobb. Mert ez nem egyszerűen cirkusz, ez már a szimbolikus faszméregetés maga. Úgyhogy Salgótarjánnak riszpekt, az ilyen kihívásokból jobb is kimaradni, már túl azon hogy olcsóbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése