2022. július 18., hétfő

Halálvágy

Minimum a fél világ várja türelmetlenül, mikor döglik már meg végre Vlagyimir Vlagyimirovics Pszichopatov, illetve hogy egy szívroham (agyvérzés, rák etc.) viszi-e majd hat láb mélyre, vagy inkább hideg ecetes éleslőszerrel kúrálják ki tébolyából? És persze nem szép dolog más halálát kívánni, de az ember épp azért evolválódott a tápláléklánc csúcsára, eme félreeső bolygón, mert erős benne a túlélési ösztön. Márpedig sokkal inkább valami civilizációs betegségbe pusztulnánk bele szép lassan, nagyon is méltóságunkon alul, mint egy hirtelen atomvillanásba jobbról. És hát ha annak idején Stauffenbergéknek sikerül a Hitler elleni merénylet, senki sem mondta volna a nyugati világban, hogy de kár érte, olyan jó kis festőművész lehetett volna, kár az őrült diktátor szakmát választotta,  tömeggyilkos specializációval.

Gondolhatjuk persze azt is. hogy majd a karma elintézni (vagy a gondviselés bosszúálló szakiránya), de akik épp meghalnak Ukrajnában, azoknak nem nagy vigasz, hogy ez a szemétláda majd például döglégyként születik újjá a következő hat-hétszáz életében, és mindig előbb csapják agyon egy újsággal, minthogy kamu-gengszterrepper karrierbe kezdhetne. Valahogy úgy vagyunk programozva, hogy szeretjük látni a diktátorok bukását, Ceausescut a kivégzőosztag előtt, vagy Szaddám Husszeint a bitófán. Csak hogy meglegyen az az illúziónk, hogy valami rend még maradt ebben a széteső világban, hogy a bűnhődés belátható távolságra esik a bűntől magától, nem pedig majd egyszer hátha.

Egy sosemvolt aranykorban az ilyesmit igazságérzetnek hívnák, középszar filmekben bosszúvágynak,  hanyatló birodalmakban kenyér helyetti cirkusznak, jelen helyzetben meg csalfa reménynek. Mert a diktatúrákat jellemzően karizmatikus diktátorok csinálják, de ha ők (érdemeik elismeréseképp) végre pokolra jutnak, a rendszereik  még agonizálhatnak néhány évtizedig (vö. Kádár, mint Rákosi-afterparty), vagy ha mégsem, ahhoz porig rombolás kell (lásd Hirosima), azt meg annyira nem kívánjuk. Egyszóval a kilátások  egy kicsit sem biztatóak, de legalább reménytelenek. Putyin mondjuk ettől még megdögölhetne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése