2022. július 29., péntek

Igen, beszélek nyelvvizsgául

A legújabb kormányzati ármány szerint nem kell majd nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez, és ha jól értem a szokásosan zavaros kommunikációjukat, azt meg az egyetemek dönthetik el, milyen szintű, fokú, szagú és állagú nyelvvizsgához kötik a diplomákat. (Persze lehet, hogy rosszul értem, ártunk és ormányunk kommunikációs tehetsége csak az óriásplakátra írható, egymondatos uszításokig terjed (Nehaggyuk, hogy Soros röhögjön a végén!)

És máris indul az álvita, hogy akkor ez most jó vagy nem olyan jó, vagy egyenesen kurva rossz ötlet, pedig a helyzet egyszerű: ez kérem tök mindegy! Mert:

1. A nyelvvizsga nem azonos a nyelvtudással. (Analógiák: az érettségi az érettséggel, a jogosítvány a vezetni tudással, a trágárság a bunkósággal vagy a fészbuk-ismerősök a barátokkal.) Akinek van nyelvvizsgája, az vagy képes használni azt az idegen nyelvet vagy nem, pont mint akinek nincs papírja róla.
2. Hisz van abban valami, hogy tényleg  a gyakorlatban dől el, jó volt-e valamire annyi nyelvórát végigülni, ennek megfelelően a papír senkit sem érdekel, ha az állásinterjún az öltönyös fazon próbaképpen szingalézül kér egy kávét kevés tejjel, és erre a szerencsétlen alany annyit reagál, hogy „he?“, akkor a dolog gyorsan eldől, mint féldisznó az ólban.
3. És hát egy csomó diplomás szakmához nem is kell nyelvet tudni, már a magyaron kívül. (Bár érezzük, hogy sokaknak már ez is kihívás.) Egy csomó másikhoz persze igen, de ha valaki mondjuk általános iskolai magyartanár, akkor ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy angolul kelljen József Attiláról értekeznie. Vagy  hogy csak francia fordításban olvashassa a verseit, mert magyarul nem leli. Az ő nyelvtudására mondhatni nincs tömeges igény, miközben egy sört meg egy bureket kérni a horvát tengerparton, mutogatva is lehet.

Mondják persze mindenféle kakán is csomót kereső szaralakok, hogy ez is csak a röghöz kötés egyik újabb eszköze lenne, meg hogy összeszerelő-ország, de az fel sem merül, hogy miért is nekünk kellene megtanulni mindenféle hülyén hangzó nyelveket? Miért nem  világ tanul meg magyarul? Nagyon komoly, elborult tekintetű rovásírásos táltosok szerint amúgy is a magyar az emberiség isteni ősnyelve a Szíriuszról, itt van a világ szívcsakrája, a Pilisben, a Mátrában vagy Alsóbélatelep vasúti megállónál - ez még egy vitatott pont, de az biztos, hogy valahol erre.

Szóval igaza van a fideszkádénepé bátor embereinek, nem kell tökölni ezzel a nyelvvizsgával, legalább is nem a felvételinél. És ami külön érdekes, lehet hogy most véletlenül igazuk is van, na nem mintha jót akarnának, csak a legrosszabb szándékba is csúszhat néha hiba. Mert egy ilyen, kétes értékű dokument lehet épp kimeneti követelmény, miszerint a diploma feltétele, de már a bemeneten erőltetni talán tényleg felesleges. Valami nyelvtudása jó eséllyel úgyis van az egyetemekre bekerülőknek, meg pár évük arra, hogy abból felhozzák magukat, a szaknyelvet pedig eleve csak ott tudják majd megtanulni, ha egyáltalán.

Mindeközben bejelentették azt is, megvizsgálják az iskolák fatüzelésre való átalakításának lehetőségét, és gondolom ebbe beleérthetik az egyetemeket is, elvégre pont egy fatüzelésű egyetemen felesleges a nyelvvizsga. 

kecskefeszek.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése