2022. július 20., szerda

A Házbavas úti népek

Most már biztos, hogy a kínaiak se mennek a szomszédba, ha igényük támad némi ordítóan igénytelen kreténségre. Na nem mintha kétségeink lettek volna ezzel kapcsolatban. 
Csunking egy közepesen nagy város, Kínában csak a kilencedik legnépesebb, a maga csekély, nyolcmilliót közelítő lakosságával (bár a nagyjából Magyarországnyi közigazgatási területén úgy 31-32 millióan népsűrűsödnek), és hát ennyi embernek már elég izmos tömegközlekedési infrastruktúrára van szüksége, gyakorlatilag bármi áron.

Úgyhogy a kínai elvtársak, mikor a helyi magasvasút gy vonalát kellett elvezetni, egy sűrűn beépített lakóövezeten át, az alábbi szellemes megoldást választották:


origo.hu

Nekem két kérdésem lenne. Tessék mondani, arrafelé is mindenki teljesen hülye? (merthogy olyan nincs, hogy nem lehetett volna elvezetni az a szájbatolt vasutat valahol máshol, akár a ház előtt futó út felett, a házak között, mittomén...)
Másodsorban pedig, hogy van-e legalább megállója a lépcsőházban? Mert lehet annak egy sajátos hangulata, mikor az ember a konyhaajtóban szállhat fel a helyiérdekű vasútra (mert ez itt egy lakóház, szóval nem irodák és/vagy üzletek vannak benne), öngyilkosság esetén kényelmesen  vonat elé vetheti magát, még cipőt sem kell húznia hozzá, és ha laknak vonatvezetők/kalauzok a házban, műszak után nem kell külön hazamenniük, feltéve, hogy a megfelelő vonalra osztják be őket.

De ha nincs megálló odabent, akkor valóban értelmetlen az egész, építészetileg még lehet érdekes, de ezt nyilván nem értékelik a panelproli foglalkozásúak, akiknek kalandtúrát csinálnak a magánéletéből a vicces kedvű, ám sajnos fekete humorban dolgozó helyi hatóságok. (Ja persze, Bridzsit Dzsonsznak is az ablaka előtt jártak a vonatok, de azért ki tudott úgy menni a fürdőszobába, hogy nem kellett hozzá travelcard, vagy nem kellett a szomszéd utca felé kerülni,  mert ott van a legközelebbi aluljáró.)

A hanyatló nyugaton az efféle vasutak valahogy ki tudják kerüli az ingatlanokat, mint pl. DLR a tuggyukhol:

saját.én

És ha mégis átmegy egy házon, pontosabban alatta neki, akkor tényleg van megálló, szóval a rosszhírű Stanley Morgan alkalmazottai addig sem áznak meg, amíg a vonatra várnak. Bár gondolom a postázó meg a teafőző csicskákon kívül azért főleg autóval járnak, hisz nincs is jobb, mint a Canary Wharf-tól befelé állni a dugóban, szerény egy-másfél órákat. Lehet közben jógázni, szendvicset enni és hülyeségeket posztolni a fészbukra, amit persze a csunkingi kollégák is megtehetnek, legfeljebb ha mintegy mellékesen szidják a rendszert is, barátságtalan egyenruhások várják őket az előszobában, ami persze vasúti szolgálati terület.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése