2022. július 30., szombat

Késő-őskori kultúrlelet

Nem tudom hol lehet még kazettákat hallgatni, nálamfelém már nemigen. Mert a lakásban ugyan található három ódon készülék is, amiket még erre terveztek a múlt században, de zenére emlékeztető hangokat már nem lehet kifacsarni belőlük, biztos az Y2K miatt, ami nem maradt el, csak úgy csinált. Hát, akkoriban  nem gondolták, hogy egy kazettás magnónak a kétezer-húszas években is működnie kellene, hisz a harmadik világháború után, valahol a nukleáris tél kora tavaszán, ki akarna majd pont hetvenes évekbeli popzenét hallgatni a barlangban, a napi bölényvadászat után? Én, naná, bár tegnap csak a hűtőből vadásztam elő a maradék spagettit, aztán pattintottam egy kis tüzet a mikróba, és belehallgattam volna ebbe itt:

Ez amúgy David Bowie egy 1972-es koncertje, csak persze az akciós
 matrica  épp az előadót meg a címet takarja, mint rendesen.
De az meg kell, mint eredeti antik csomagolás.

Véletlenül pontosan emlékszem, hogy a cuccot még 1995 nyarán vásároltam Peterborough-ban, és azt hallgattam napokig a walkman által, főleg buszozás közben. (Így aztán komplett klipek futottak végig az ablak előtt, Bowie zenéje valahogy nagyon passzolt tetszőleges külvárosok elhaladó vizualitására, különösen naplemente és/vagy eső esetén.)

De tegnap már semmi nem bírta lejátszani, még a relatíve legújabb készségem se pedig abba még cédélejátszó is van! (Érdekes módon az működik, azon szoktam Sosztakovics szimfóniákat bömböltetni, de olyan lendülettel, hogy belesápadnak a szobanövények is.) Persze ha valaki szereti a statikus zajokat, vagy a hangszórók gerjedésére gerjed, akkor jó a kazettás szekció is, csak kár, hogy minden kazettánál ugyanazt az indusztriális szart játssza le, bár hajszárító-aláfestéssel azért elmegy.

Az internetes világhálón azonban, ha darabokban is, de megvan az ominózus '72-es koncertfelvétel Santa Monicából, de mire megtaláltam, már az esti melegszendvics volt soron a déli spagetti helyett. Ám ez végül nem csorbította az esztétika élményt, úgy tűnik annak elég, ha valamilyen szénhidrátot fogyasztok, és már jöhet is a katarzis helyett valami, aminek most nem találok nevet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése