2022. július 21., csütörtök

Világjövő, forr a dalom!

Putyin elvtárs szerint lassan (vagy épp gyorsan, nála ezt nem lehet tudni) elközeleg egy új világforradalom, a pszichopata diktátorok világforradalma. Na ja, a pszichopata diktátorok rendszeresen vizionálnak ilyesmit, ez mondhatni az elmebajuk üzemszerű működéséhez tartozik, hogy mindenki más hülye, csak ők a helikopter, és ebben a minőségükben egy új világkorszak prófétái. Az efféle alakok rendszeresen azt hiszik, hogy velük eljött a történelem vége, aztán megőrülnek (ha addig még nem tették) majd a pusztulásba rántják magukat és rendszerüket, a háttérben vér, veríték, könnyek - bár eredetileg nem ezt ígérték. Ismerős forgatókönyv.

A poszkágébé korszak cárja arról delirált a minap, hogy vége az egypólusú világnak, azaz a jenkik kinyalhatják, mert vége a liberalizmusnak, ami szerinte egy totális diktatúrára kezd hasonlítani (jó, hát tényleg rég elmentek neki otthonról), és hát  nincs is szörnyűbb a szabadság diktatúrájánál. Hogy is kezdődik Orwell 1984-ében a Párt hármas jelmondata? "A szabadság: szolgaság!" Nos, V.V. Putyin megérkezett ide. Úgyhogy nála logikusan következik a másik kettő is, miszerint a háború: béke, és a tudatlanság: erő! Késett néhány évtizedet 1984-hez képest, de ennek nincs nagy jelentősége, Orwellnél is csak azért lett ez a dátum, mert 1948-ban írta a regényt, és egyszerűen megfordította az évszám végét.

Az orosz diktátor szerint természetesen Oroszország mutatja az utat (hát ki más?), ők csinálják épp azt a politikai-gazdasági-társadalmi modellt, amit majd az egész világ követhet. Nyilván önként és dalolva, de ha mégsem, majd lesz még sok tank meg ballisztikus rakéta is, aminél jobb érveket Sztálin óta egyetlen szovjet vagy posztszovjet elmebeteg sem tudott mondani. Szerintük a pozitív jövő felé főleg nehéztüzérséggel lehet közelíteni.
És mindezt valami Erős eszmék egy új kornak című "fórumon" vezette elő, hogy pontosan kiknek is, az egyelőre homályos, de amúgy is a tartalom a lényeg, nem a keretezés. De ha már  belemondja a világ pofájába a tutit, akkor lehetett volna őszintébb is a címadásnál. A Legyünk végre komolyabban Hitler, bazmeg! cím kifejezőbb és némileg egyértelműbb lett volna, és akkor ennyivel el is intézhette volna a dolgot, a helyett, hogy a csípős-savanyú diktatúrák keretrendszerében működő, szuverén-erős államok eszméjét maszatolja hosszan és unalmasan. 

Világforradalom, na persze... Világháború, talán. Bár az orosz állami propaganda véleményvezérei fél üveg vodka után már úgy látják, az már épp folyamatban van. Úgyhogy lassan ideje lenne reaktiválni az Auróra cirkálót, hátha akad egy Téli Palota, amit lőhet,csak hogy lása nép a forradalmat működésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése