2022. július 24., vasárnap

Szikhvíz

A vallási túlpörgés rendszerint veszélyes ügy, és még csak öngyilkos merénylőnek sem kell lenni ahhoz, hogy az ember komolyabban valláskárosult legyen.És a mentális beszűkülés még csak nem is feltétlenül akkora nagy gond, hisz a legtöbben eleve be vagyunk szűkülve, de durván, szelektálunk a valóság darabkái közt, matatunk a zavaró tények között. mert a túlélés szempontjából fontos legalább is élhetőnek, működőképesnek látnunk a világot. Egy vallási paradigma legfeljebb valami határozottabb irányba tereli az egészet, és ha nem nézünk szubhumán mocsoknak mindenkit, aki nem tartozik a mi szektánkba, vagy nem pont azt vallja, amit a horda többsége, akkor igazából bármi mehet, legfeljebb máshogy leszünk hülyék, ha már valahogy úgy is muszáj.

De a viccesebbik (és ritkábban tragikusabb) oldala, amikor rém komoly követők fizikailag is kicsesznek magukkal, mert bennük aztán annyira erős a hit, hogy tényleg megpróbálnak repülni, tűzön járni vagy simán és gyorsan belepusztulnak egy gyomorrákba, mert túl későn esik le nekik, hogy önmagában az imától nem tűnik el a tumor. Lehet hogy néha igen (mostanában tényleg inkább agnosztikus vagyok), de a csodák a legtöbb vallásban akkora csodák, hogy csak ritkán és kevesekkel, szóval nem érdemes kizárólag erre játszani. (Definitíve is a csoda olyasmi, ami  valaki mással, valahol máshol történt a máskor, de minket motivál valóságidegen tettekre. Földhözragadt egy gondolat, de ez van.)
Persze nem mindig ilyen súlyos a helyzet, van hogy valaki simán csak véresre korbácsolja magát, mert akkora nagy az ő bűne, az ájulásig böjtöl, mert ma annak van ideje a szentképes naptár szerint, vagy beleiszik a szent folyóba, és mentőhelikopter viszi kórházba.  (Mondjuk lehet, hogy az illetőnek amúgy is arra lett volna dolga, és így volt a leggyorsabb...)

Ez utóbbi történt a minap Indiában, a pandzsábi főminiszterrel, aki szikh vallásúként, csak hogy demonstrálja milyen tiszta a vize, ivott egy jót egy számukra szent folyóból, hogy aztán a sürgősségin folytassa a lelki  gyakorlatot. Hiába no, a hit beleket képes megmozgatni.
Neki biztos nem szóltak, hogy ami szent, az persze tiszta, de inkább csak szimbolikus-spirituális értelemben, ám egy-egy konkrét folyószakaszon ettől még a vízbe engedik a csatornák tartalmát, beleszórják a szemetet, és időnként az elhamvasztott halottak maradékait is, szóval a vegyszeres-szaros-hullás víz, az nemhogy nem egészséges, de rohadt gyorsan átsegíthet a következő életbe. Persze ha ez a cél, akkor hajrá, de például a hindu szent emberek ilyenkor a rituális vízbe fulladást preferálják, amennyiben megfelelő mantrákat mormolva és bazi nagy kövekkel a nyakukban vesznek mélyvízi fürdőt, odaveszési szándékkal.  De ez veszélyes művelet, ha elvétik a rítust, halként születek újjá, és egy tál curry-ban végzik, némi rizs társaságában.

Viszont várjuk a Repülő Spagettiszörny Egyház állásfoglalását arról, hogy apu iszik, anya lő, az arzéntól meg szép fényes lesz a hajunk, de csak egy jól záró dobozban, mire kijövünk az intenzívről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése