2022. július 5., kedd

Az üdvkárhozat serege

Az 1865-ben e napon alapított Üdvhadsereg furcsa egy képződmény. Katonás hadrendben evangelizáló protestáns falanszter, lehetnének akár keresztes lovagok is, de ők háború helyett jótékonykodnak (és jó kérdés, hogy ahhoz mi a frásznak kell egyenruha, meg katonai rangok), szoktak menetelve rézfúvni, mint egy tűzoltózenekar, de az istentiszteleteiken meg valami szánalmas keresztény popzenét nyomnak, tisztára, mint a hitgyüli.

Vicces a hármas jelmondatuk, Soup, Soap and Salvation (leves, szappan és üdvösség), ami nyilván a jótékonykodás és a térítés kettősségének hármasságát szimbolizéli meg, de ha már fixáltak a kezdőbetűkre, bevehették volna még a Sex, Satan and Suicide triászt is, csak hogy bevonzzák a luciferiánus szubkultúrát. Hisz Luci Ferenc is a keresztény mitológia része, ráadásul egy angyal, csak épp bukott, de attól még ismételhet osztályt, vagy nem? Egyébként is, ha Darth Vader meg tudott térni a végére, akkor holmi pokolbéli víg fickónak sem lehet probléma, hát istenem, egyszer elbotlott, de ugyebár csak az nem hibázik, ahol hullik a forgács.

Amúgy muszáj volt hármas jelszót választanai, mert szappanból csak igen ócska levest lehetne főzni, ráadásul akkor ugye az lenne  jelmondat rövidítése, hogy SS, ami egyenruhás alakok esetén legalább is furán venné ki magát. (Én már a KISS esetében is hülyén néztem, hogy a jellegzetes, villám alakú rúnákkal írják a zenekar nevét, a rajongóik meg a KISS Army, miközben a bandát alapító Gene Simmons izraeli születésű, magyar zsidó felmenőkkel... De ennyit a szappanlevesről.))

A hadsereget tehát a múlt előtti században alapította egy William Booth nevű, eredetileg metodista lelkész, ő lett a csúnya dolgok, meg a viktoriánus társadalom igazságtalansága elleni harc első tábornoka, ami ugye metodistaként sosem lehetett volna. Csak egy sima prédikátor valahol Kelet-Londonban, nem pedig egy helyi járatú pápa, váll-lapokkal meg tüzet nem oltó katonazenekarral.

Felebaráti forgalmi akadályképzés

A központjuk (ezt ők úgy hívják, International Headquarters, azaz Nemzetközi Főhadiszállás) ma is Londonban van, két zebrányira a Szent Pál egyházi székes bazilikától, de nem érdemes bemenni, építészetileg értékelhetetlen, tucatronda irodaház, ha viszont - szemrebbenéssel akár, de - elhaladunk előtte, egyből ott a Millenium Bridge, amin áthaladva viszont meg is érkezhetünk a Tate Modernhez. Ami egy kiszuperált hőerőműből mára már a világ  egyik legjelentősebb kortárs művészeti múzeumává marketingelte magát, és épületként is izgalmasabb, mint egy irodaház, nem is beszélve a művészi értékről, ami az Üdvhadseregnek egyáltalán nincs. Jó, hát nem is gyúrnak rá, pedig biztos menő lenne ha valami Dredd-bírós uniformisban tolnának mondjuk elektronikus anarcho-punkot, a tányérsapkában cintányérozás helyett, de maradi alakok ezek főleg.
De legalább addig sem isznak.

A sasfészek, háttérben meg a Szent Pál, aki viszont asszem nem volt protestáns.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése