2022. július 16., szombat

Jézus előzetesben

Szergej Torop kétségtelenül érdekes figura. A most hatvanegy éves, egykori közlekedési rendőr azt állítja  magáról, hogy ő Jézus, Jézus reinkarnációja, esetleg Jézus klónja (ez nekem sem tiszta, kicsit zagyván prófétál a szibériai messiás), mindenesetre valami földöntúli, égeninneni alak, aki viszonylag komoly szektát gyűjtött maga köré,  a globálisan nem túl jelentős Krasznojarszki terület egy félreeső csücskében, valahol a Jamali Nyenyecföld és a Tyumenyi terület közelében. Már ha Szibériába lehet egyáltalán közel bármi bármihez.

Torop, aki Visszarion ("Aki új életet ad") művésznéven vezeti és nyomja el az Utolsó Testamentum Egyháza nevű kommuna tagjait, viszonylag későn, csak harminc éves korában jött rá, hogy ő a Megváltó. A benne lakozó isteni entitás nyilván taktikusan kivárta a Szovjetunió összeomlását, elvégre a KGB-vel még a Fiúisten sem akart kekeckedni. Addig pedig megadta a proletárdiktatúrának, ami a proletárdiktatúráé, és egyszerű, kétkezi munkásként, majd rendőrként vett részt a rendszer belülről bomlasztásában.

Aztán, miután '89-ben kirúgták, hivatásos csalónak állt, melynek módszertanába amúgy is beletartozik a vallásosnak tűnő zagyvaságok terjesztése, így mondhatni jókor jött neki a megvilágosodás, hogy most, a szovjet rezsim után lesz itt piaca a spirituális átbaszásnak. És lett is, a materializmusba beleszikkadt orosz néplélek egy része vevő volt a a sztorimagazinos szinten előadott hindu-buddhista-keresztény katyvaszra, a világvége-eljövetel tanára, meg a félkatonai módon kivitelezett MLM-szektásságra.

Nem, tőle sem vennék használt autót, üdvösséget meg pláne nem.
(theguardian.com)

Követőtől elvárja a vegánságot, a nemivós nemhodányzást, meg a pénztől való tartózkodást, hirdetik a reinkarnációt, és van nekik egy afféle ökofalujuk is, szóval ennyi erővel lehetnének akár krisnások, de mégsem. Mert abba nem férne bele hogy a szektavezér maga Jézus, aki szó szerint megtehet bármit, legalább is a közösségén belül. Amiért egyszer (úgy másfél évvel ezelőtt) próbálták is már lecsukatni a hatóságok, de egyelőre ez még nem sikerült, mindenesetre előzeteseben ülni pár hónapot, az szerintem igenis nagyon krisztusi helyzet.

De hát ő nem Jézus, hisz aki látta az Őslakó című remek kis filmet (itt megnézhető), az tudja, hogy Jézus az igazából John Oldman, egy vidéki egyetem történelemtanára, valahol Amerikában, aki nem a megváltó reinkarnációja, hanem ő maga az. Mert tizennégyezer évvel ezelőtt született, és azóta sem halt ki, és hát életének egy szakaszában próbálta átadni Buddha tanítását a Közel-Keleten is, így lett belőle nem szándékolt vallásalapító.

Jobban belegondolva, lehet hogy Szergej is ezt a filmet látta, innen a buddhista kereszténység gondolata. 
Illetve mégsem, mert a mozgókép 2007-es, azaz tizenhat évvel később készült, mint hogy Torop ex-elvtárs prédikálni kezdett. Ez esetben viszont - és akkor itt az én összeesküvés-elméletem - ő írta a forgatókönyvet a Hit terjesztésének céljával (hisz a Szcientológia alapítója is középszar sc-fi íróként kezdte), és nem az a Jerome Bixby, aki amúgy is meghalt még '98-ban, szóval már nem tiltakozhatott, mikor rákenték a sztorit.
Egy rejtély megoldva, ennyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése