2022. július 27., szerda

A Tan fénye durrogtassék, a te lelkednek is!

Az alábbi szöveget én a Hávégén találtam, ők meg a Telexen, akik viszont a hángerijen turiszticskij ügynökség honlapján, de most idemásolom én is, mert egy csiszolhatatlan drágakő ez, olyanfajta csúcsa az ízléstelenséggel kevert szervilis ostobaságnak, hogy ahhoz képest a Mount Everest csak egy kupac kutyakaka a játszótéri homokozó boldogtalanabbik végén. De tényleg, ez után a tűzijáték maga már nem is olyan érdekes, stilárisan már úgysem tudja felülmúlni ezt itt. (Vigyázat, az első mondatot nem érdemes egy levegővel olvasni, mint sokszor az én mondataimat se...)

„Az idei tűzijáték show a tavaly nagy sikert aratott, történetmesélő narratívát emeli magasabb szintre: ezúttal a keresztény Magyarország születésétől máig tartó ezer év sűrített krónikáját jeleníti meg olyan formában, amely a nemzeti értékek emlékének tanulságát és a Szent István-i örökség átadását helyezi a középpontba a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék számára. Az ünnepi műsor igazi családi élménnyé válik, mely során a szülők megfoghatják gyerekeik kezét és együtt utazhatnak a magyar történelem nagy korszakainak, jelentős pillanatainak tablójával, hangsúlyozva közben azokat a fontos nemzeti értékeket, melyek a mindennapi élethez is támaszt nyújthatnak egy-egy erkölcsi tanítás formájában. A produkció ezúttal is emlékeztet minket arra a csodára, hogy annyi nehézség ellenére is sikerült megmaradnunk és megtartanunk helyünket Európa szívében, ez pedig a magyar nemzet szilárd értékeinek és a Szent István-i keresztény kultúra erős gyökereinek köszönhető.“

Én legfeljebb a tévében láthatnám a show-t (sóvot?), ám mint elméletben sznob, köztudottan csak a Mezzot meg a Spekrtumot nézem, bár persze a bennem mélyen eltemetett bölcsészt azért érdekelné ezer év történelmének egy bő félórás pirotechnikai összefoglalója, olyannak képzelem, mint a Hatvanhat híres regény gengszterszlengben című hiánypótlót. Csak itt van még benne erkölcsi tanítás is, mikor tűzzel írják az égre, hogy felebarátod feleségét úgyis megkívánod, de azért még ne dugj vele! Vagy hogy a szentistváni keresztény kultúra erős gyökerei szilárdak, mint a megfagyott bakkecske pöcse, a jövő nemzedékek számára. Akik kézenfogva együtt utaznak a történelemben, ha jól értem, mire gondolt közben a költő.

Szabadtéri erkölcstan óra, tanulságokkal (blikk.hu)

Régebben az ilyen nagy tanítások szellemi lepárlásához egyetemre kellet járni, nálunk okosabb eberekkel beszélgetni, vagy megvilágosodottra meditálni magunkat valami fa alatt. De civilizációnk elszabadult hajóágyúként rohan a képzavarok hímes mezején, a totális fejlődés felé, így ma már elég pár milliárdért felrobbantani egy nagy kupac mérgező kemikáliát a fűváros légterében, hogy a Haza fényre derüljön, és milliók kiáltsák lelkesülten : 
派对万岁,敬爱领袖的胆固醇水平万岁!
(Gyengébbek kedvéért: Pàiduì wànsuì, nín suǒ ài zhī rén de dǎngùchún shuǐpíng wànsuì!)

Feltéve, hogy a tűzijáték feltételezett szülőhazájából szerzik be a rakétázós felszerelést, és nem jönnek rá időben, hogy azt is Irinyi Ányos találta  fel jedliki magányában, közvetlenül a szódavíz helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése